Real Football 2008

Hårda ord redan vid avspark men här finns inget direkt djup rent spelmässigt och ganska snabbt inser man att de datorstyrda motståndarna spelar efter ett enkelt mönster som upprepas match efter match. Är man snäll kan man säga att det här påminner om den gamla skolans fotbollsspel med allt vad det innebär. Bristen på variation gör att nästan alla matcher spelas på samma sätt och man behöver nästan aldrig passa, dribbla eller skjuta bollen inåt planen för att göra mål. Det ...

Hårda ord redan vid avspark men här finns inget direkt djup rent spelmässigt och ganska snabbt inser man att de datorstyrda motståndarna spelar efter ett enkelt mönster som upprepas match efter match. Är man snäll kan man säga att det här påminner om den gamla skolans fotbollsspel med allt vad det innebär. Bristen på variation gör att nästan alla matcher spelas på samma sätt och man behöver nästan aldrig passa, dribbla eller skjuta bollen inåt planen för att göra mål. Det är bara att springa längs sidolinjen med valfri spelare, vika av vid straffområdet och sedan sätta bollen snabbt i någon av hörnen i målet. Åtta av tio försök sitter som gjutet vare sig man springer med en anfallare eller ger sig iväg på en redig rush med målvakten.

Jag har svårt att ta utvecklarna på fullaste allvar när de säger att det här är precis som riktigt fotboll. Och med en titel som Real Football 2008, samt Patrick Vieira och Carles Puyol som svettiga omslagspojkar, hade jag förväntat mig någon form av licens från utvecklarna Gameloft och inte bara det gamla tricket med felstavade namn. Som fotbollsälskare har jag svårt för namn som Totto, Lampord, Ibramovic, Allabuck och Santa Crazi. Det är ingen hemlighet att Electronic Arts betalt dyra pengar för de exklusiva rättigheterna till sin FIFA-serie men då får man i alla fall som marknadsansvarig komma på ett bättre namn än ”Riktig Fotboll 2008”. Och gör man inte det får man vara beredd på att jag skriver om det och skickar ut de ansvariga till avbytarbänken på obestämd tid.

Rent innehållsmässigt finns här å andra sidan en hel del att leka med. Du kan lära dig hur man spelar riktigt fotboll i träningsläget, ta Sverige till finalen i världscupen, ställa upp i europeiskt ligaspel, turneringar, EM-kval eller skjuta straffar med Stylus-pennan (vilket faktiskt fungerar alldeles utmärkt). Sen har vi förstås den inbyggda Nintendo DS-mikrofonen som gör det möjligt för spelaren att påverka domarens beslut på planen. Gör man något styggt kan man till exempel resonera sig bort från ett gult kort men om oturen är framme kan det också leda till rött kort och direkt utvisning. Det gäller helt enkelt att väja eller svälja sina ord.

Real Football 2008 är inget fotbollsspel jag kan rekommendera direkt och jag ser hellre att man köper antingen FIFA eller Pro Evolution Soccer för att stilla fotbollsbehovet. Visserligen är det här portabelt och går att spela precis lika bra på tåget som hemma i tv-soffan men eftersom det inte är speciellt underhållande ser jag ingen som helst anledning att punga ut flera hundratals kronor för att sparka boll tillsammans med en pytteliten Bonoldinho.

Betyg: 4

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.