Fifa 08

Min respit från Electronic Arts fotbollsspel har varat i två år, både Fifa 06 och 07 gick mig förbi, så även det gjorde mig lite ringrostig. Men precis som när det gäller att cykla kommer rutinen ganska snart tillbaka och innan jag får sett mig om har jag spelat och vunnit ett par matcher med FC Barcelona i kampen om La Liga-titeln. Till skillnad från PES 2008 så är licenserna många i Fifa 08, vilket vi visserligen vant oss vid, men nu är de fler än någonsin. Det är gött att s...

Min respit från Electronic Arts fotbollsspel har varat i två år, både Fifa 06 och 07 gick mig förbi, så även det gjorde mig lite ringrostig. Men precis som när det gäller att cykla kommer rutinen ganska snart tillbaka och innan jag får sett mig om har jag spelat och vunnit ett par matcher med FC Barcelona i kampen om La Liga-titeln.

Till skillnad från PES 2008 så är licenserna många i Fifa 08, vilket vi visserligen vant oss vid, men nu är de fler än någonsin. Det är gött att se många namn i många ligor, och framför allt gött att se att Djurgården inte finns med utan har blivit ersatt av FC Bollkollnoll (eller något liknande namn, mitt minne är grumligt). Skön är också den grafiska stilen som är skarp och mjuk på samma gång, avsevärt lättare för ögat än Konamis spel. Fifa 08 har även bättre menyer, är mer användarvänligt, har många olika spellägen att erbjuda och känns allmänt bättre rent designmässigt. Men, det är ju naturligtvis spelkänslan som spelar störst roll och här är jag kluven.

För när matcherna väl spelas så undrar jag om Fifa kommer upp till känslan i Pro Evolution Soccer. Rent speltekniskt, fotbollsmässigt alltså, känns det som att Fifa har fler möjligheter när det gäller skott, dribblingar, passningar och taktiker, men vana PES-spelare vet att det är en felaktig känsla. Konami har helt enkelt inte brytt sig om att informera spelköparen om alla kombinationer som finns att tillgå, utan den som vill veta måste ta reda på det själv. Antingen genom att prova sig fram, eller genom onlineguider. I Fifa 08 finns det dock kombinationer för det mesta, men det gör även att spelet förlorar den intuitiva känslan som är förknippad med fotboll - man känner vad man bör göra, inte tänker det. Här är Fifa 08 inte helt lyckat för man måste hela tiden tänka på de olika knappkombinationerna om man ska utnyttja finesser, men oftast gör man inte det utan det är passning, sprint och skott som gäller. Det är ytterst sällan jag dribblar, förutom i Fifa 08:s suveräna minispel under laddningssekvenserna där man som Ronaldinho ska göra mål, ensam med målvakten. Inte heller de spelare jag mött via Fifas onlinelägen verkar utnyttja de mer avancerade teknikerna. För mig handlar det nog om en introduktionsperiod, eller kanske indoktrineringsperiod, innan jag av-PES:at mig och istället Fifar till hjärnan. Men jag är osäker.

Fifa 08 är dock ett oerhört bra fotbollsspel och det som främst bör nämnas är passningarna som är oerhört varierande, både i animationer och antalet möjligheter. Man kan enkelt kontra med snabbt och säkert passningsspel där finesser görs automatiskt om spelaren står rätt till – Ronaldinho har både en och sju gånger läckert klackat fram bollen till Henry som slunkit genom motståndarnas backlinje. Lika underbart varje gång. Passningssystemet har dock sina brister där den artificiella intelligensen hos medspelarna är störst. För det första löper de inte för att möta passningar och när de väl får passningar stannar de till en kort nanosekund istället för att springa med den. Detta händer även om man bytt till mottagaren och sprintar med bollen, vilket har orsakat många irritationsutbrott.

I grund och botten tror jag instinktivt att det handlar om två olika spelsätt som kommer att dela Sverige, ja spelvärlden, i två olika läger. De som vill känna fotboll, och de som vill tänka fotboll. Jag tillhör nog den första kategorin och även om Fifa 08 är ett riktigt bra spel som närmat sig PES avsevärt så misstänker jag att mitt val, när jag ska dra fram ett spel till fotbollskvällar, faller på Konamis Pro Evolution Soccer 2008. Men det kan jag dock inte veta säkert förrän jag fått testa den fullständiga versionen av Konamis spel, vilket förhoppningsvis blir snart. Men den tidigare plågsamma väntan på både PES 2008 och Football Manager 2008 har blivit lindrig för Fifa 08 är verkligen en fotbollsfest. Men årets vinnare i fotbollstriden? Jag tror inte det, men det har aldrig varit så tajt i kampen mellan Konami och EA.

Betyg: 8

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.