Vad betyder drömmarna?

Vi skall modigt vandra dit ingen annan människa någonsin färdats. Vi skall snubbla över nervtrådar, fascineras över de elektriska signaler som skickas från främre hjärngloben till språkcentrat och vidare för omarbetning i den delen av hjärnan som styr talet, vi skall leta förklaringar och kanske, om vi har tur även träffa på en vilsen dinosaurie vid namn Rex … eller vänta nu. Det där var ju min dröm, den skall vi lämna i fred. Man skall inte ta i mina drömmar med tång, f...

Vi skall modigt vandra dit ingen annan människa någonsin färdats. Vi skall snubbla över nervtrådar, fascineras över de elektriska signaler som skickas från främre hjärngloben till språkcentrat och vidare för omarbetning i den delen av hjärnan som styr talet, vi skall leta förklaringar och kanske, om vi har tur även träffa på en vilsen dinosaurie vid namn Rex … eller vänta nu. Det där var ju min dröm, den skall vi lämna i fred.



Man skall inte ta i mina drömmar med tång, för mina personliga drömmar kan driva även den mest logiska man eller kvinna på flykt från verkligheten. En minidinosaurie vid namn Rex gjord av plast som springer vilt på bänkarna i mitt kök med mikrovågsugnen av märket Bosch, som bostad och med målet att äta upp mina flingor. Kanske också, om han hinner, sluka mig och hela min existens tillsammans med mjölken som blivit kvar i botten av skålen. Var ärlig, det kan ju inte direkt kallas för den mest normala bearbetningen av verkligheten, eller hur? För det är precis vad jag under min uppväxt lärt mig att drömmar är. Såsom psykologen Atle Dyregrov i sin bok Lilla sömnboken – Handboken för folk som vill sova bättre (2002) så elegant uttrycker sig så är det under den ytliga sömnen, REM-sömn (rapid eye movement) som vi bearbetar och tar itu med våra problem och funderingar.

Men det måste väl finnas mer, bearbetning kan väl inte vara enda syftet, och vi drömmer väl utöver dessa bearbetningar? Kan alla dessa drömmar, stora som små, långa som korta, bara handla om att hjälpa oss smälta händelser och lösa problem? Eller nej, svara inte. Det var en rent retorisk fråga. För svaret är för mig självklart och jag är trångsynt, så försök inte få mig på andra tankar. Drömmar är oförklarliga och porten till vårt inre. ”All aktivitet i detta program bevakas av utbildade yrkesmän och bör inte prövas av någon, vid något tillfälle eller på någon plats.” Att tro annorlunda är att gömma sig i mörkret och skrämmas av allt som inte kan förklaras på vetenskapligt sätt.

Vi människor drömmer mardrömmar, dagdrömmar, sanndrömmar och framtidsdrömmar. Vi har drömmar om allt från potatismos till att vara prinsessan på ärten som inte vaknar och blir avslöjad som bedragare. Alla är vi fascinerade över vad drömmar betyder. Alla de här frågorna som cirkulerar, finns det något mer där bakom eller är det hela bara en lögn för att förvirra oss från vår ursprungliga startposition? Det är mänskligt, det är nyfikenhet och jag tror att Törnrosa bjuder på den.

Men västvärldens sätt att analysera drömmar reflekteras som en direkt spegelbild av vårt moderna samhälle. Vi måste få allting förklarat, katalogiserat och utdelat till rätt adressat innan klockan fyra nästa vardag. Varför? Det känns lite som ”Inkassera ditt liv på ruta fyra, passera inte gå”. Men livet är inte så enkelt, det är så mycket mer, så mycket större. De kan inte hålla oss i mörkret så vi håller fast vid drömmen. Vi måste kunna acceptera att vissa saker bara inte går att ge en självutnämnd förklaring på. Att vissa saker bör förbli mystiska och oförklarliga och på så sätt också förbli det som driver oss framåt, som får oss att sträva efter de mål vi satt upp långt i fjärran.

Våra drömmar är våra mål, våra värderingar och viktigast av allt, de är en stor del av våra liv.

Så låt oss fortsätta drömma!