Nyårslöften

Många tar därför tillfället i akt att försöka återfödas som en renare och bättre person när klockan slår tolv och det nya året är här. För en liten skara av befolkningen kan faktiskt nyårslöften hjälpa dem att få vad de saknar och bli den de vill vara men för de allra allra flesta är nyårslöften något som slutar gälla ungefär tre veckor in i januari. Varför lär folk sig aldrig av sina misstag? Det människor ofta gör fel när de skriver sina nyårslöften är naturli...

Många tar därför tillfället i akt att försöka återfödas som en renare och bättre person när klockan slår tolv och det nya året är här. För en liten skara av befolkningen kan faktiskt nyårslöften hjälpa dem att få vad de saknar och bli den de vill vara men för de allra allra flesta är nyårslöften något som slutar gälla ungefär tre veckor in i januari. Varför lär folk sig aldrig av sina misstag?



Det människor ofta gör fel när de skriver sina nyårslöften är naturligtvis att de tror för gott om sig själva. Ja, att springa fem kilometer fyra gånger i veckan låter superbra när man sitter i ett varmt vardagsrum med pennan i hand men det är inte lika roligt när det en månad senare regnar iskallt, man är trött efter skolan/jobbet och man faktiskt måste ta sina löften och realisera dem. Har man inte tyckt om löpning tillräckligt mycket för att ge sig ut i snålblåst och offra det där roliga TV-programmet fem minuter före tolvslaget, så är det ju ganska logiskt att man inte lär tycka om det mer fem minuter efter heller.

Ett annat misstag som folk ofta begår när de planerar inför sina nya liv är det faktum att de försöker ändra på för mycket på samma gång. Det tar människan tid att skaffa sig nya rutiner och om man försöker vända upp och ner på hela sitt liv på samma gång så blir det nästan alltid fel. Om en person ska sluta röka, börja träna, börja läsa fler böcker, sitta mindre framför datorn och dessutom dricka mindre så kommer personen ganska snart tröttna på att leva på det nya, rena sättet. Likväl som det tar lång tid att skapa sig nya rutiner så tar det ganska lång tid att bryta gamla. Om man försöker bli en helt ny människa bara för att almanackan säger att det är ett nytt år, så kommer man behöva kämpa väldigt hårt för att inte falla tillbaka i sina ingångna, bekväma mönster och det är en väldigt liten skara som faktiskt klarar av det. För oss allra flesta är det här sättet inte det mest gynsamma.

Ett tredje stort misstag folk gör i samband med nyårslöften är att de eftersträvar en perfektion de aldrig kommer uppnå. Det är väldigt svårt att initiera en ny vana i sitt liv och nästintill omöjligt att bli en ny person över en natt. Om då någonting går fel i en persons planering av sitt nya jag, om han/hon till exempel äter lite godis trots att det bara är onsdag, om han/hon missar sitt träningspass eller tar ett bloss på en cigarett, så ger personen upp allt. Många resonerar så att ett misstag förstör allt. Ett misstag förstör hela den fina planeringen man hade inför året och ger en alltså en legitim anledning att återgå till sina gamla vanor. Perfektionen misslyckades.

Jag anser därför att man ska bojkotta nyårslöften. De stora besluten man fattar kan lika gärna ske i september eller mars. Är man inte beredd att förändra sin tillvaro någon annan gång så är sannolikheten ganska stor att man misslyckas.

Här kommer klyschan: Mitt enda nyårslöfte är att inte ha några nyårslöften.