I Am Legend

Den här historien har filmatiserats ett flertal gånger förut efter Richard Mathesons novell med samma namn, och med det faktumet i bakhuvudet kan man ju resonera att det här får bli den sista versionen som ska utföra det hela så nära perfekt som möjligt. I Am legend är dock långt ifrån perfekt. Det känns som en allt mer vanlig trend att basera en film på ett populärt katastrofkoncept, ofta härrörande från något som fokuserats på i nyheter och press. Den globala uppvärmningen...

Den här historien har filmatiserats ett flertal gånger förut efter Richard Mathesons novell med samma namn, och med det faktumet i bakhuvudet kan man ju resonera att det här får bli den sista versionen som ska utföra det hela så nära perfekt som möjligt.



I Am legend är dock långt ifrån perfekt.

Det känns som en allt mer vanlig trend att basera en film på ett populärt katastrofkoncept, ofta härrörande från något som fokuserats på i nyheter och press. Den globala uppvärmningen togs upp i Day after Tomorrow, likaså i Simpsonsfilmen. I I Am Legend kapitaliseras det på fågelinfluensan i och med virustemat i denna film.

Att tajma en filmrelease enhetligt med nutidens nyhetsrapportering räcker dock inte. En icke genomtänkt story lyser ju igenom så lätt, och I Am legend är inget undantag.

Filmen börjar visserligen riktigt bra. Det växlas mellan "nu och då" på ett smidigt sätt, och de få dialoger Smith har portioneras ofta ut med humor, vilket gör Smith som smord för rollen som Neville. Men trots filmens ärovärda avskalade form så känns det som att det saknas något. Varför får jag inte reda på mer information om vad som egentligen hänt mänskligheten? Varför bara hastiga flashbacks från dåtiden?

Filmen trasslar in sig i en del klassiska filmkoncept när det gäller fotografi, klippning och utförande - men ofta utan att ha någon substans. Som tur är är skådespeleriet hela tiden på topp och bilderna av ett ödelagt New York som mer ser ut som vild natur än en gigantisk megastadär häpnadsväckande. Och är det en känsla som regissören Francis Lawrence verkligen lyckats fånga så är det spänning, ren och skär spänning.

Mutanterna som blodtörstigt härjar i New York om nätterna påminner om de odöda i 28 dagar senare, men med denna till synes lilla detalj - de är datoranimerade.
Detta bidrar tyvärr till att det mer känns som att konfronteras med mediokert designade aliens i nån okänd galax än de förvridna människogestalter de ska föreställa.



Mer kan jag nog inte skriva utan att spoilera den handling som, trots mina arga utsvävelser, faktiskt finns.

I Am legend är grym om man gillar Will Smith och de roller han vanligtvis tar an, eller om man helt enkelt är en sucker för morbida dystopier alternativt kan se andra värden än dialog i en film.

I Am Legend är hur som helst helt klart sevärd i brist på annat i årets första kvartal.

Betyg: 3/5