Men å andra sidan finns det en hel värld som bara handlar om tomatsås och någonstans runt 6437 olika sätt som man kan tillaga den på.
Först och främst har vi valet mellan en slät sås och en sås som är motsatsen till just slät. Samt ett slags mellanläge som mest liknar krossade tomater. Valet av såstyp beror mycket på vad den ska användas till. En slät sås blir inte så mäktig och passar bra om man till exempel serverar något köttaktigt tillsammans med pastan eller vad det nu är man äter. Motsatsen till den släta såsen blir mer matig och behöver därför nödvändigtvis inte ackompanjeras av något mer än exempelvis pasta.
Själv så föredrar jag just såstyp nummer två, som bjuder på lite mer tuggmotstånd. Jag ska kanske erkänna att jag ännu inte är särskilt bevandrad i tomatsåsens värld och det finns som sagt många olika sätt att tillaga den på. Man kan slänga i sardeller, buljong, sky, olika sorters lökar, selleri, fläsk, persilja, svamp och en herrans massa andra saker. Nu har jag dock ingen lust att stå och provlaga 6437 olika tomatsåser för att se vilken som är godast. Därför väljer jag att presentera ett recept som jag vet att jag gillar.
Den absolut viktigaste ingrediensen när man gör tomatsås är tid. Jag vet att det låter pretentiöst att kalla tiden för en ingrediens. Det är det också. Så jag slutar med det nu. Nej men seriöst, tiden är viktig. Har du inte tid kan du lika gärna strunta i det. Minst en timme får du räkna med att den ska sjuda. Vissa recept förespråkar upp till fyra timmar så ha det i åtanke. Orsaken till den långa tiden är förstås smaken. Och smaken är ju som baken. Ju längre den sjuder desto sötare blir den. Samt att löken, moroten och chilin ges en chans att smälta in i såsen. Du får också tänka på att den minskar i volym ju längre den står och puttrar varför den också ökar i smak rent allmänt.
Här kommer ett recept för en tomatsås som räcker till sex eller åtta personer. Mycket beror på hungrighetsgrad och vad som serveras till. I lag med tagliatelle, hemgjorda köttbullar och focaccia räcker den långt.Olivolja
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
½ morot
½ chilifrukt
1dl vitt vin
½msk torkad oregano
2 burkar (400g) hela tomater
1 burk/kartong/whatever (400g) krossade tomater
2 färska tomater
2dl kärnfria oliver (blanda svarta och gröna för färgens skull om du har lust)
1 näve färsk basilika
Salt
Nymalen svartpeppar
1. Finhacka löken, moroten och chilin. Fräs alltsammans i lite olivolja och det vita vinet.
2. Tillsätt de hela och de krossade tomaterna (ej de färska), samt oregano. Rör försiktigt så att tomaterna inte går sönder, det är tomatkärnorna som gör såsen bitter. Låt sjuda i cirka 45 min. Under tiden kan du kärna ur de färska tomaterna och hacka till bitar på typ 2x2 cm.
3. Släng i oliverna och de färska tomaterna. Slå sönder de hela tomaterna med något slevaktigt verktyg och låt såsen puttra vidare i ett tiotal minuter. Om du inte gillar oliver så kan du givetvis skippa dessa. Om du däremot inte gillar tomater så förstår jag inte vad du gör här.
4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Hacka basilikan grovt och tillsätt även denna.
Toppa gärna med tärnad fetaost och färsk basilika (nu fick jag in ordet ”gärna” i receptet också).