DVD: Paranoid Park

Det var min förhoppning att regissören Gus Van Sant skulle fortsätta i samma anda som i Elephant; en poetisk film som skildrar olika ungdomar under en dag på en skola fram till dess att en skolskjutning äger rum. Det gör han lyckligtvis också. Den minimalistiska estetiken återfinner sig i Paranoid Park, och det märks att Gus Van sant är en regissör som snarare fokuserar på att skapa känslor i enskilda scener, än genom helhetsintrycket. Rent visuellt är den magnifik, och det varier...

Det var min förhoppning att regissören Gus Van Sant skulle fortsätta i samma anda som i Elephant; en poetisk film som skildrar olika ungdomar under en dag på en skola fram till dess att en skolskjutning äger rum. Det gör han lyckligtvis också.



Den minimalistiska estetiken återfinner sig i Paranoid Park, och det märks att Gus Van sant är en regissör som snarare fokuserar på att skapa känslor i enskilda scener, än genom helhetsintrycket. Rent visuellt är den magnifik, och det varierade, subtila sountracket matchar denna aspekt.

Vissa scener känns det dock som att filmen kunde ha besparats, och tyvärr bidrar det till att filmens flyt ibland försämras.

Filmen har en dialog som inte säger mer än den behöver, vilket är befriande omväxlande. Dock får jag aldrig känslan av att ta mig in på djupet och lära känna filmens karaktärer, vilket regissören tidigare visat prov på att han behärskar.

Men för er som gillar Gus Van Sants tidigare verk, så är det här en given titt. Filmen ger inga direkta svar, men å andra sidan är det heller inte alltid nödvändigt. Paranoid Park är en lyckad skildring av den vemodige ungdomen - som ofta bär på mer än det yttre avslöjar.

Betyg: 3/5