I väntans tider – Flavors of Entanglement

Släppet av Flavors of Entanglement skulle, enligt Alanis själv, ske i början av april. Senare uppgifter satte däremot släppet till tjugonde maj, enbart för att strax efteråt ytterligare skjutas upp en tid till det datum som gäller idag, tionde juni. Efter ”besvikelsen” med So Called Chaos (1994) som påstods vara ett musikaliskt och textmässigt lågvattenmärke för stjärnans del är förväntningarna stora och ribban lagd högt för det nästkommande albumet. Guy Sigsworth (som bl...

Släppet av Flavors of Entanglement skulle, enligt Alanis själv, ske i början av april. Senare uppgifter satte däremot släppet till tjugonde maj, enbart för att strax efteråt ytterligare skjutas upp en tid till det datum som gäller idag, tionde juni. Efter ”besvikelsen” med So Called Chaos (1994) som påstods vara ett musikaliskt och textmässigt lågvattenmärke för stjärnans del är förväntningarna stora och ribban lagd högt för det nästkommande albumet. Guy Sigsworth (som bland annat jobbat med Madonna och Björk) är medproducent och har tillsammans med Alanis Morissette skrivit och producerat över tjugo låtar för albumet. Dock är det bara elva av dessa som kommer finnas med på skivan.



Alanis Morissette har i ett flertal intervjuer sagt att det är hennes relationer som ger henne mest inspiration till att skapa och Flavors of Entanglement är inget undantag på den fronten. Trots att skivan i viss mån även innehåller politiska teman så är kraften hos hennes eget känsloliv det essentiella.

I april förra året när Alanis gästspelade på Hotel Café i Los Angeles fick fansen för första gången ta del av låten Not as We som ackompanjerades av Guy Sigsworth på piano. Trots att uppgifterna inte är bekräftade är det klart att låten handlar om Alanis uppbrott med Ryan Reynolds som tillkännagavs i februari 2007.




Enligt rykterna kommer låten Underneath bli skivans första singel. Låten premiärspelades på Elevate Film Festival tillsammans med en video som spelades in på två dagar. Det här materialet läckte naturligtvis ut på internet men om rykterna om singeln stämmer kommer en annan video att spelas in och ersätta den temporära.




Alanis Morissette har alltid experimenterat med både text och musik och kommer på Flavors of Entanglement introducera lite nya inspirationer som hon tidigare inte lekt med. I en intervju sa Alanis att skivan kommer ha organiska såväl som techno- och hip hop-inspirerade influenser. Det är nästan vad man får räkna med när man talar om Alanis Morissettes musik. Mycket av det hon gör är begripligt och lättsmält för den stora massan, men lika mycket kan uppfattas som kufiskt och alldeles för omotiverat i sammanhanget.

Oavsett hur skivan kommer låta så är jag ett av de hopplösa fans som sväljer precis allting som Alanis Morissette gör. Den som väntar på något gott väntar alltid för länge och i väntans tider får jag nöja mig med youtube-videor med kass ljudkvalitet som enbart retar sinnet och får mig att längta ännu mer efter det album som har alla förutsättningar att om inte slå, åtminstone lägga sig i samma division, som det för mig heliga Jagged Little Pill.