Rec Xbox 360: Soul Calibur IV

Än en gång lockar de båda klingorna med rättvisa och frälsning respektive vedergällning och förbannelse och såväl ädla som giriga kämpar strävar efter deras krafter. Men att det överhuvudtaget kommer en fjärde del i Soul Calibur-serien är egentligen ingen självklarhet. Dess föregångare, Soul Calibur III, sålde nämligen inte alls i närheten av tidigare delar i serien och som vi alla vet är spelbranschen känslig. Namco valde dock att ge spelserien en ny chans och med facit i...

Än en gång lockar de båda klingorna med rättvisa och frälsning respektive vedergällning och förbannelse och såväl ädla som giriga kämpar strävar efter deras krafter. Men att det överhuvudtaget kommer en fjärde del i Soul Calibur-serien är egentligen ingen självklarhet. Dess föregångare, Soul Calibur III, sålde nämligen inte alls i närheten av tidigare delar i serien och som vi alla vet är spelbranschen känslig. Namco valde dock att ge spelserien en ny chans och med facit i hand visade det sig vara ett mycket klok beslut. Soul Calibur IV är ingen revolution vars mål är att låta oss se fightinggenren med nya ögon. Nej, Namco har istället valt att finputsa de delar som redan tidigare glänste och resultatet låter inte vänta på sig. Med andra ord är det ett ännu snyggare, ännu mer välfyllt och ett, om möjligt, ännu mer tidsslukande fightingepos vi har framför oss.

Cassandra var duktig på att slåss men glömde ofta att ta på sig byxorna på morgonen.
Cassandra var duktig på att slåss men glömde ofta att ta på sig byxorna på morgonen.


Något som det snackats mycket om inför Soul Calibur IV har varit uppsättningen av valbara karaktärer. Förutom de klassiska kämparna har det även talats en hel del om gästkaraktärer av olika slag. Dessa har ju länge varit en del av Soul Calibur-traditionen (med bland annat Link från Zelda-spelen och Heihachi från Tekken-serien) men denna gång tar utvecklarna det ett steg längre och bjuder in några kämpar från galaxen långt, långt borta. Just det, vi talar Star Wars och vi talar om vise Yoda (Xbox 360), elake Darth Vader (Playstation 3) och hans mystiske lärjunge. Trots att manusförfattarna försökt skapa en trovärdig förklaring till hur de hamnat bland övriga deltagare känns deras närvaro något krystad. De känns inte heller särskilt väl balanserade mot de andra kämparna - Yodas längd gör honom svår att träffa och i kombination med hans spretiga stridskonst blir han ofta en irriterande motståndare. Även the Apprentice känns dåligt balanserad med sina dödliga blixtar och grymt kraftfulla attacker. Övriga gästkaraktärer känns dessbättre mindre överlägsna men saknar istället det där lilla extra som får dem att utmärka sig designmässigt från de övriga krigarna. Som tur är kan du alltid skapa dig en samling helt egna karaktärer och möjligheten att välja både utseende, kläder, vapen och kampstil ger oanade chanser att skapa dina drömmars (eller mardrömmars) krigare.

Soul Calibur IV må vara ett fightingspel av den klassiska skolan, men Namco har ändå gjort så gott de kunnat för att kunna erbjuda en varierad spelupplevelse. För ensamma spelare finns först och främst möjligheten att i gammal god stil möta datorn i en rad dueller för att sedan stå öga mot öga mot en härligt svårslagen boss. Vill du ha lite mer djup i det hela finns också ett story-läge som kompletterar striderna med undersköna mellansekvenser och långa berättelser som ger dig en djupare inblick i varför din karaktär vill slå ihjäl allt och alla. Den riktiga utmaningen ligger dock i äventyret "Tower of Lost Souls" där du i god äventyrsanda kämpar dig igenom ett mystiskt torn fyllt med fiender och skatter. Varje våning har sina egna regler och förutsättningar och det gäller att planera sina strider för att klara livhanken. Lyckas du väntar såväl guldpengar (för att köpa nya karaktärer och utrustning) som nya föremål (som kan användas av de krigare som du själv har skapat) och det blir snabbt beroendeframkallande att försöka övervinna tornet och dess utmaningar, Har du en vän går det alldeles utmärkt att ge denne stryk, oavsett om han eller hon sitter hemma hos dig i soffan eller på andra sidan jordklotet, då spelet går alldeles utmärkt att spela online.

Av någon anledning uppskattade aldrig Yoda skämt om små gröna gubbar från Mars.
Av någon anledning uppskattade aldrig Yoda skämt om små gröna gubbar från Mars.


Jag nämnde tidigare grafiken och det är bara att konstatera att Soul Calibur IV är ett riktigt läckert spel att skåda. Såväl karaktärerna som omgivningarna är välgjorda med fantasifull design och otroliga detaljer. Även musiken imponerar med pampig musik som för tankarna till storslagna strider med mäktiga dueller på liv och död. Röstskådespelarna känns överlag klart godkända (både engelskt samt japanskt tal finns att välja mellan) med några få undantag. Desto viktigare är dock spelkontrollen och här lämnar utvecklarna få saker att anmärka på. Striderna flyter på fint och även om man tillhör dem som inte vill lägga hundratals timmar på att nöta otaliga kombinationer kan man få till både varierade och effektiva attacker. Nytt för denna gång är möjligheten att skada och förstöra sin motståndares utrustning samt att under vissa förutsättningar kunna utföra en direkt dödande träff. Även om dessa båda nyheter kan låta omfattande så påverkar de oftast inte striderna i någon större utsträckning, då iallafall de dödliga attackerna inträffar väldigt sällan. För de flesta spelarna kommer dessa nyheter mest märkas med att karaktärerna då och då får en del av sina kläder förstörda och att de därmed tar lite mer skada än tidigare.

Soul Calibur IV är en mycket välgjord fightingfest som imponerar stort både vad det gäller det visuella och det rent innehållsmässiga. Dock är det i allra första hand väldigt underhållande att spela, både på egen hand och tillsammans med en god vän, och därför kan jag varmt rekommendera det till alla er som letar efter ett bra och prisvärt fightingspel. Visst, spelet har sina brister men dessa vägs upp flera gånger om av spelets alla ljuspunkter och en mycket bättre anledning för att stanna inomhus resten av sommaren finns egentligen inte. Spring och köp!

En andra åsikt av Gustav Granlund

Då jag inte är någon som lägger mängder med timmar på att plugga in de dödligaste rörelserna i mina fightingspel passar Soul Calibur 4 mig alldeles perfekt. Namco har lyckats pricka den där svåra balansen mellan lättillgänglighet och djup som få lyckas med. Striderna är spektakulära och välbalanserade och grafiken detaljerad och färgglad. Även för den utan vänner i närheten är Soul Calibur 4 en guldgruva och kittlar min känsliga Diablo 2-nerv med mängder med upplåsbara föremål och vapen. Att använda dessa för att uppgradera sina helt egna karaktärer eller redan existerande är riktigt kul och jag har spenderat minst lika många timmar med det som på slagfältet.

Soul Calibur 4 håller kort och gott toppklass bortsett från ett fåtal mörka moln som överskuggas av fantastiskt underhållande strider och klockren presentation. Att man nu dessutom kan ta striderna ut på nätet är ett välkomnat tillskott, även om lagg precis som alltid visar sitt fula fejs.

+ PLUS
Snygg grafik, pampig musik, massvis med spelbara karaktärer, att skapa sin egen karaktär är riktigt underhållande, rikt på innehåll.

- MINUS
Viss obalans mellan spelkaraktärerna, få rejäla nyheter, vem bjöd in Yoda med vänner?

Betyg: 8/10
Ett fightingspel av riktigt hög kaliber.

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.