Recension PS2: Yakuza 2

Gangsters styr det mesta som sker, folk har korkade konversationer på gatorna och varenda jäkel vill slåss med dig för att du inte visar dem någon respekt när du lugnt traskar förbi dem. När jag tänker efter låter det lite som Stockholm, vilket gör att jag kanske bör tänka både en och två gånger innan jag besöker vår huvudstad igen. Trots detta är Yakuza 2 ett av de roligare japanska rollspelen på senare år och kastar ut många japanska rollspelsklichéer för en mer intress...

Gangsters styr det mesta som sker, folk har korkade konversationer på gatorna och varenda jäkel vill slåss med dig för att du inte visar dem någon respekt när du lugnt traskar förbi dem. När jag tänker efter låter det lite som Stockholm, vilket gör att jag kanske bör tänka både en och två gånger innan jag besöker vår huvudstad igen. Trots detta är Yakuza 2 ett av de roligare japanska rollspelen på senare år och kastar ut många japanska rollspelsklichéer för en mer intressant handling och ett actionfyllt stridssystem.

När Kazuma hatar så hatar han hårt.
När Kazuma hatar så hatar han hårt.


Yakuza 2 har två saker som verkligen talar för det – handlingen och striderna. Spelet berättar den fortsatta gangstersagan om Kazuma som måste förhindra att ett fullskaligt krig bryter ut mellan Asiens största brottssyndikat i 2000-talets Japan. Handlingen är välberättad och väl framförd av ett gäng begåvade japanska röstskådisar och även om det kan vara lite småkrångligt att hänga med i alla plot-twists och namn på karaktärer hit och dit, är det verkligen en handling värd att följa. Även om du inte skulle ha spelat första spelet får du en lång återblick på vad som tidigare har hänt, vilket gör det lättare att följa med, vilket alltid är uppskattat.

Men på det rent spelmässiga planet är Yakuza 2 lite av en blandning mellan ett japanskt actionrollspel och ett fightingspel. Alla strider sker i ett litet område där Kazuma slåss mot en eller flera fiender med nävar eller diverse tillhyggen han bär på sig eller hittar i miljön. Även om striderna kan ske när som helst på gatorna (något man tycker är jättelöjligt när det väl sker) så är de tillräckligt roliga och över tillräckligt snabbt för att man inte ska irritera sig på att de sker med små mellanrum. Det är random encounters men inte på ett dåligt sätt till skillnad från exempelvis Final Fantasy. Att Kazuma snabbt får nya rörelser genom ett väldigt simpelt nivåsystem gör att du både får nya sätt att dela ut smärta, men också kan få en halvunik karaktär utan en massa strategiskt tänkande. Det är ett ganska slött rollspel för den som gillar action framför omgångsbaserade strider, och hårda gangsterepos framför tonårspojkar som ser ut som flickor med alldeles för många bälten.

De få saker som talar emot Yakuza 2 är att kontrollen inte är vad den borde vara och ute på gatorna i Osaka kan det vara ett rent helvete att ta sig fram på grund av den ofta väldigt kasst placerade kameran som inte går att kontrollera. Även under striderna kan den innebära problem då det är väldigt svårt att låsa sig till en fiende trots att det finns en knapp som är avsedd för det. Men på det hela är Yakuza 2 en värdig uppföljare till en oslipad diamant som är bra mycket bättre än de flesta andra japanska rollspel där ute. Det är välberättat, actionfyllt och har mängder med sidouppdrag och minispel som kommer att ta upp din speltid.

”God, I love a good funeral!”
”God, I love a good funeral!”


Om inte detta övertalar er så brukar meningen ”det är som Shenmue” fungera. Som Shenmue fast kul, alltså. Så se nu till att köpa det här så att Sega tar Yakuza 3 till Europa. Snälla?

+ PLUS
Intressant handling. Actionfyllt och lång hållbarhet.

- MINUS
Kontrollen och den föråldrade grafiken.

Betyg: 7 av 10
Ett av årets bästa japanska actionrollspel.

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.