Fem sjukdomar du bör oroa dig för …

1. MALARIASpridningssätt: MyggorDödlighet: 0,2 %Dödsoffer: 2 miljoner per årSymptom: illamående, kräkningar, huvudvärk, diarré, sjukdomskänsla och muskelvärk.I takt med att planeten vi vandrar på blir både varmare och fuktigare ökar också de sjukdomsbärande, blodsugande myggorna i antal. Malaria dödar genom att förstöra blodcellerna i kroppen och orsaka njursvikt med ovälkomna symptom som illamående, kräkningar, huvudvärk och diarré. I hela världen smittas årligen över ...

1. MALARIA
Spridningssätt: Myggor
Dödlighet: 0,2 %
Dödsoffer: 2 miljoner per år
Symptom: illamående, kräkningar, huvudvärk, diarré, sjukdomskänsla och muskelvärk.
I takt med att planeten vi vandrar på blir både varmare och fuktigare ökar också de sjukdomsbärande, blodsugande myggorna i antal. Malaria dödar genom att förstöra blodcellerna i kroppen och orsaka njursvikt med ovälkomna symptom som illamående, kräkningar, huvudvärk och diarré. I hela världen smittas årligen över 300 miljoner människor och ungefär två miljoner dör. I Sverige rapporteras cirka 100 fall årligen men det som är mest skrämmande är att parasiterna börjat bli resistenta mot dagens läkemedel. Myggnät, någon?



2. SMITTKOPPOR
Spridningssätt: Luftburet
Dödlighet: 30 %
Dödsoffer: 500 miljoner
Symptom: hög feber, kroppssmärtor, ibland andra symptom som kräkningar och diarré, kroppsblåsor.
Inte att misstas för vattkoppor är smittkoppor en snuskigt smittsam sjukdom som hade sin storhetstid på 1700-talet, då man räknar med att så många som 60 miljoner människor (varav 90 % barn) dog av sjukdomen. År 1980 förklarades världen fri från smittan men ett laboratirium i USA och ett Ryssland fick tillstånd att förvara viruset, och även om sannolikheten är liten kan man kanske ändå inte bortse från möjligheten att virusen antingen kan återskapas – eller stjälas. Och du, det finns inget botemedel ...

3. WEST-NILE VIRUS
Spridningssätt: Myggor
Dödlighet: 4 %
Dödsoffer: 1000+ (finns än så länge bara i USA)
Symptom: hjärhinneinflammation och polioliknande förlamningar.
Ingen vet riktigt hur viruset uppstod i USA i slutet av 90-talet, men sen dess har det spridits explosionartat över landet. Förra året smittades drygt 3 600 amerikaner från 43 olika stater och omkring en procent drabbas av dödliga hjärhinneinflammationer och polioliknande förlamingar. Inte heller för West Nile finns något botemedel, så inför nästa USA-tripp kan det definivt vara värt att stoppa på sig ett betryggande antal myggmedel om man ska tro experterna. Oroväckande? Ja, ganska.

4. EBOLA
Spridningssätt: Kroppsvätskor
Dödlighet: 50-90 %
Dödsoffer: 1500+
Symptom: frossa, feber, koagulationsdefekter, blödningar med flera.
Ebolavirus är så dödligt att utbrott, hittills, snabbt utplånat sig själva. Direkt kontakt med en smittad krävs för att insjukna och den drabbade hinner sällan långt innan de, erhm, tar ner skylten ... Viruset stryper flödet i blodkärlen och orsakar massiva inre blödningar, och även om viruset är ovanligt i Europa har fall av Marburg virus (som är nära besläktade med Ebola) upptäckts så nära som i Nederländerna tidigare i år. Man skulle väl kunna sammanfatta det så här: Skulle Ebola mutera och plötsligt bli luftburet är nog mänskligheten vara ett minne blott. För gott.



5. DENGUEFEBER
Spridningssätt: Myggor
Dödlighet: 0,05 %
Dödsoffer: 10 000+ per år
Symptom: feber, huvudvärk, rygg-, muskel- och ledsmärtor samt kärlsprängda ögon med flera.
Myggorna som bär på det fruktade dengueviruset trivs i varma och fuktiga klimat. Förra året varnade EU:s klimatpanel för att åtminstonde 3,5 miljarder kommer vara i riskzonen för att smittas år 2085 och precis som Ebolaviruset orsakar denguefebern blödningar i många inre organ vilket kan resultera i att den drabbade dör av blödningschock. Varje år rapporteras 30-60 fall i Sverige och än så länge finns varken läkemedel, eller vaccin, mot sjukdomen, så vi repeterar för säkerhets skull: mygg-nät, OK?!