Filmer du bör se #10: Gladiator

Jag har nog sett den här filmen mellan fem och tio gånger men trots detta är den lika fantastisk varenda gång. Det känns nästan övermäktigt att försöka skriva om den, dess enorma djup och brutala sanning är så påtaglig att ingen kan gå oberörd. Allt från rollbesättning till musik är i det närmaste perfekt, detta är en film du bara måste se. Maximus Decimus Meridius, Russel Crowe, är Imperiet Roms största general, och Cesars närmaste man. Han styr en mycket lojal armé och...

Jag har nog sett den här filmen mellan fem och tio gånger men trots detta är den lika fantastisk varenda gång. Det känns nästan övermäktigt att försöka skriva om den, dess enorma djup och brutala sanning är så påtaglig att ingen kan gå oberörd. Allt från rollbesättning till musik är i det närmaste perfekt, detta är en film du bara måste se.



Maximus Decimus Meridius, Russel Crowe, är Imperiet Roms största general, och Cesars närmaste man. Han styr en mycket lojal armé och är älskad bland sina män. Men hans högsta önskan är att få återvända hem, bort från krigen, till sin fru och sin son. Ceasar, Richard Harris, är kejsaren som är på ålderns höst och fast besluten om att åter ge Rom till folket. Hans son Commodus, Joaquin Phoenix, är en djupt störd man som vill få tronen efter sin far. Det är här man kommer in i filmen och då har man drygt två underbara timmar framför sig.

Skådespeleriet är fantastiskt, rollerna är så underbart skrivna att man häpnar när man då och då påminner sig om att det faktiskt är en film. Den är otroligt välfilmad och allt är osannolikt snyggt gjort, det kanske man vänta sig av en sådan enorm produktion å andra sidan. Men det är ingen film som lever på snygga effekter och trovärdiga miljöer, dessa hjälper bara till att bära upp allt vad Gladiator är.



Det är utan tvekan den vackraste film jag sett, det är en film om tro och om kärlek. Den är ett mästerverk som förtjänar alla hyllningar den kan få, de fem stycken Oscars den fick känns nästan i underkant. Den återspeglar hur hemskt människor blev behandlade förr i tiden, och påminner oss om vad det viktigaste i livet är. Den uppmärksammar oss förhoppningsvis också om att väldigt mycket människor lider idag, och att vi faktiskt inte har kommit så långt sen gladiatorspelens tid.

Efter två timmar och tjugo minuter sitter man där, med tårfyllda ögon och ler åt ett av de mäktigaste slut som skådats på vita duken. Gladiator har allt, ett högt underhållningsvärde utan att göra avkall på varken dialog eller trovärdighet, skådespeleri i absolut högsta världsklass och ett budskap som får en sten att bli känslosam. Ska du se en film till innan du vandrar vidare, se Gladiator.