Middagstips, pirog

Häftiga bakmaskiner och dyra kastruller i all sin ära men det som toppar allting i köket är om man känner någon med känsla för mat och bakning. Det gör jag. Hon heter Linnéa och det var med henne som jag först testade att göra denna pirog. Jag vet att många recept titulerar sig som snabba men jag tvivlar på om något middagsrecept är snabbare än detta. Man skulle till och med kunna göra under reklampausen på tv. Det är med nöje jag ger er receptet till ost och skinkpirog! En ...

Häftiga bakmaskiner och dyra kastruller i all sin ära men det som toppar allting i köket är om man känner någon med känsla för mat och bakning. Det gör jag. Hon heter Linnéa och det var med henne som jag först testade att göra denna pirog. Jag vet att många recept titulerar sig som snabba men jag tvivlar på om något middagsrecept är snabbare än detta. Man skulle till och med kunna göra under reklampausen på tv. Det är med nöje jag ger er receptet till ost och skinkpirog!

En sallad till är aldrig fel.
En sallad till är aldrig fel.


Ingredienser för åtta stycken piroger:

4 plattor smördeg (finns att köpa i frysdisken)
4 deciliter ost
16 skivor skinka
1 ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 250°. Dela smörplattorna på hälften och kavla ut dem till åtta stycken lika stora fyrkanter. Lägg lika mycket skinka och ost på varje bit smördeg och tryck ihop kanterna med en gaffel. Ta fram en plåt, lägg på pirogerna och pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

För den som söker extra utmaning finns det även en överkurs, man kan göra sin egen smördeg.

Då behövs det:

4 deciliter mjöl
½ tesked salt
2 teskedar bakpulver
50 gram margarin

Smördegen gör du så här:

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och lägg ner det i bunken med mjöl. Arbeta ihop med (lättast med händerna) till en grynig massa. Tillsätt mjöl och knåda ihop det till en deg. Kavla ut degen så att den blir ungefär en halv centimeter tjock. Skär med antingen en pizzaskärare eller en kniv så att det blir åtta fyrkanter. Sedan är det bara att fortsätta som i förra stycket.

Ät och njut!