Biorecension: Eden Lake

Det nykära paret Jenny och Steve vill ha en romantisk semester vid en sjö i ett naturskönt område. Ligga på stranden och sola, grilla på kvällen. Smutta på en paraplydrink. Men i likhet med filmer som Den sista färden och Ils (Them) störs snart sinnesfriden av lokalbefolkningen, denna gång i form av ett uppkäftigt tonårsgäng. Efter gyttjebrottningen var hennes make försvunnen. Steve försöker visa sig lite macho för sin framtida fru och säger till ungdomarna på skarpen. Det sk...

Det nykära paret Jenny och Steve vill ha en romantisk semester vid en sjö i ett naturskönt område. Ligga på stranden och sola, grilla på kvällen. Smutta på en paraplydrink. Men i likhet med filmer som Den sista färden och Ils (Them) störs snart sinnesfriden av lokalbefolkningen, denna gång i form av ett uppkäftigt tonårsgäng.

Efter gyttjebrottningen var hennes make försvunnen.
Efter gyttjebrottningen var hennes make försvunnen.


Steve försöker visa sig lite macho för sin framtida fru och säger till ungdomarna på skarpen. Det skulle han aldrig ha gjort, denna skara är nämligen av det lite mer våldsbenägna slaget och nu vill de allt annat än att kramas.

Storyn låter kanske som en vanlig tonårsslasher där några stackars turister råkar ut för rednecksens vrede. Men nja, den är bättre än så. Den debuterande regissören James Watkins har lyckats ragga upp en hel radda riktigt duktiga skådespelare som toppas av Thomas Turgoose (den lille nazigossen i This is England) och Michael Fassbender (som spelade den hungerstrejkande stickan i Hunger). Det som gör filmen så spännande är att den är så trovärdig. Det sker aldrig något särskilt överdrivet eller övernaturligt och ”Det här kunde ha hänt mig”-känslan blir därför väldigt närvarande. Även fotot och kameraarbetet är riktigt läckert och det är förmodligen första gången jag sitter och beundrar de fina miljöerna i en skräckfilm.

Vissa brittiska recensenter har sett storyn som ett hån mot Englands så kallade chavs (underklassen) som attackerar medelklassen, men jag tror inte man ska se filmen som ett viktigt inslag i samhällsdebatten utan snarare som en riktigt svettig nagelbitare.

Betyg: 4 av 5

4