Klassiska Disneyfilmer top 5!

Många fina Disneyfilmer har passerat genom min ungdom och den enorma samlingen av filmer hemma är knappt av mätbara storlekar. Jag skulle kunna säga att Disney bidragit lite till min uppfostran, han har varit som den snälla farbrorn som i mitt fall dykt upp några gånger per år med en ny historia, nya äventyr och förmaningar om att man ska vara sig själv. Här kommer nu min top fem-lista över klassiska Disneyfilmer som enligt mig borde ligga i skolundervisningen. Lejonkungen (The Lion...

Många fina Disneyfilmer har passerat genom min ungdom och den enorma samlingen av filmer hemma är knappt av mätbara storlekar. Jag skulle kunna säga att Disney bidragit lite till min uppfostran, han har varit som den snälla farbrorn som i mitt fall dykt upp några gånger per år med en ny historia, nya äventyr och förmaningar om att man ska vara sig själv.

Här kommer nu min top fem-lista över klassiska Disneyfilmer som enligt mig borde ligga i skolundervisningen.

Lejonkungen (The Lion King) 1994

Med ”En värld full av liv” inleds Disneyklassikern ”Lejonkungen”. Gryningen råder och ut på Lejonklippan kommer mandrillschamanen Rafiki (nej, han är ingen babian), i famnen håller han Simba, kungens son. Allt är upplagt för ett perfekt lejonliv. Men en ond farbror försvårar Simbas uppväxt och frågan är om han någonsin kommer att ta sin rättmätliga plats som kung.



Jag bara njuter när jag tänker på den underbara historien. Filmmusiken är den bästa som någonsin har gjorts och Elton John lyckades till och med överträffa Whitney Houstons insats i Bodyguard. Den fick väldigt välförtjänt två Oscar - en för bästa filmmusik och en för bästa låt, ”Can you feel the love tonight”. I Lejonkungen har man lyckats få med livets alla ingredienser, kärlek, sorg, en ond farbror, ett lejons öde och budskapet ”hakuna matata”.

Skönheten och odjuret (Beauty and the best) 1991

Ah, ännu en vacker och mysig Disneyfilm. Den här handlar om den vackra och kloka flickan Belle som hittar sin försvunna far i ett slott långt ut i skogen där han vaktas av Odjuret. Belle förstår att Odjuret egentligen är god men kommer hon kunna bli kär, bryta förbannelsen och ge tillbaka Odjuret sitt gamla liv?

Den unga Belle drömmer om ett annat liv.
Den unga Belle drömmer om ett annat liv.


Filmen är gjord med en dos passion, en dos kärlek och fantasirikedom och en gnutta allvar. Sångnumrerna är helt fantastiska och som tittare känns det lever man sig in i danserna. De förtrollade franskbrytande kyparna höjer självklart stämningen och efter filmen fastnar jag kvar framför tv:n och drömmer om att finna evig kärlek. Jag menar, vilken kvinna vill inte rädda sin man från en fruktansvärd förbannelse?

Mulan (Mulan) 1998

Nu till en inte lika djup, men ändå tillräckligt bra film, som väl platsar på min top fem-lista. Vi får följa Mulan, som med sitt mod klär ut sig till man och tar sin skadade fars plats i armén.

Mod och sanning spelar stor roll i Mulan. Men komiken finns också, tack vare den lite misslyckade skyddsdraken Mushu, vars uppgift från början bara var att väcka Den Stora Stendraken. Mushu misslyckas med detta och nu måste han på egen hand hjälpa Mulan. Tillåt mig att ge er favoritcitatet:
Mushu: "Vad är det med dig?! Har du aldrig sett en pandahäst?"

I början har Mulan inte riktigt koll på hur en soldat uppför sig.
I början har Mulan inte riktigt koll på hur en soldat uppför sig.


När man är liten och kollar på film bryr man sig mest om de färgglada och roliga karaktärerna, men när man blir äldre så upptäcker man nya saker med filmerna. Man förstår fler skämt. Detta gör att Mulan (och de andra flmerna också) är värda och ses om och om igen.

Djungelboken (The jungle book) 1967

Bygger på en bok från 1894 av Rudyard Kiplings om pojken Mowgli som växer upp hos vargar, och senare, på sin väg tillbaka till människornas by, stöter på livsnjutaren Baloo och inget blir sig likt.



Visste ni att Djungelboken är den femte mest sedda biofilmen i världen? Jo, det är sant. Jag tror det beror på den sköna stämning som filmer förmedlar. Det hela är en mycket bra blandning mellan klokhet, livsglädje och dumma elefanter.

Djungelboken gjorde ett stort intryck på mig som liten och en återkommande dröm jag hade var att jag, som Mowgli och Baloo mötte Shere Kahn mitt i djungeln men tyvärr hann jag alltid vakna innan slaget utkämpades.

Den lilla sjöjungfrun (The little mermaid) 1989

Filmen handlar om havsfolket som bor i ett paradis på havets botten. Konungens yngsta dotter heter Ariel och i filmen räddar hon en människoman från att drunkna. Han är ogift prins och hon blir kär.

Detta är också en film med den äkta Disneykänslan, med härliga sånger och mycket äventyr. Storyn höjs tack vare de roliga birollerna med den småsura krabban Sebastian i spetsen. Även denna film har tilldelas två stycken Oscars, en för bästa filmmusik och en för bästa låt "Under the sea".

Ariel hamnar ofta i trubbel på grund av sin nyfikenhet.
Ariel hamnar ofta i trubbel på grund av sin nyfikenhet.


Disney har producerat många filmer och nya kommer hela tiden, efter debuten med Snövit och de sju dvärgarna 1937 har nära 500 olika filmer följt inom Disneykoncernen. Bland de senaste stora Disneyfilmer finner vi, Bolt och Råttatouille De nya filmerna är bra men det är något speciellt med de lite äldre filmerna, teckningen och animeringen känns mer äkta och enligt mig är de mer välgjorda, och ja, det finns något magiskt över dem.

Källa: Bilderna hämtade från www.magicmovies.se