DVD-recension: American Teen

Den Oscarsnominerade Nanette Burstein är kvinnan bakom dokumentären American Teen där vi får följa fem ungdomar och deras liv, sista året på High School (motsvarande gymnasiet) i USA. Kritiker har kallat filmen ”en verklighetens American Pie” och jag kan inte annat än att hålla med. Skulle man plocka bort alla trådsmala modeller, anabola-killar och skejtproffs ur vilken amerikansk tonårskomedi som helst skulle det här bli resultatet. En av tjejerna vi får följa är Megan, den o...

Den Oscarsnominerade Nanette Burstein är kvinnan bakom dokumentären American Teen där vi får följa fem ungdomar och deras liv, sista året på High School (motsvarande gymnasiet) i USA. Kritiker har kallat filmen ”en verklighetens American Pie” och jag kan inte annat än att hålla med. Skulle man plocka bort alla trådsmala modeller, anabola-killar och skejtproffs ur vilken amerikansk tonårskomedi som helst skulle det här bli resultatet.



En av tjejerna vi får följa är Megan, den omåttligt populära tjejen som kommer undan med vad som helst och alltid får sin vilja igenom. Men bakom den perfekta fasad hon kämpar för att hålla uppe döljer sig familjeproblem och den enorma press att få högsta betyg i allt, som hon sätter på sig själv. Nörden Jake gör allt han kan för att hitta en tjej som inte är otrogen och som delar hans intressen. Mitch är killen som sportar på deltid och extraknäcker som hjärtekrossare. Colin däremot brinner verkligen för att spela basket, eller är det kanske hans pappa som eldar på honom? Han lägger hur som helst all sin vakna tid och energi på att kamma hem ett basketstipendium till college. Han drömmer också om att en av talangscouterna som tittar på hans matcher ska erbjuda honom ett kontrakt. Hannah är tjejen som inte är som alla andra. Hon drömmer om att komma bort från den lilla staden och göra en storslagen karriär i filmbranschen. När hennes pojkvän sedan flera år tillbaka plötsligt gör slut tycks det inte finnas något ljus i tunneln – tills Mitch gör entré i hennes liv …

American Teen känns mest som en väldigt plågsam påminnare om ett liv jag lämnat bakom mig. Vi kan väl alla hålla med om att gymnasiet är, oavsett vilken kategori man tillhör, en riktigt jobbig period? Först måste man välja ett gymnasium - som i sig känns som ett livsavgörande beslut. Sedan är det betyg, högskoleprov, viljan att passa in, få nya vänner, planera för framtiden och där i mellan ha tid att bara vara sig själv, vem nu det är.



American Teen har blivit uppmärksammad världen över för sin råa och sanningsenliga inblick i den typiska tonåringens liv. I USA är dokumentären tillåten från 13 år på grund av alkoholen, rökningen, de sexuella och våldsamma inslagen – som är vardagsmat för dessa ungdomar. Filmen är kanske inte att rekomendera till fredagsmyset men den är utan tvekan sevärd och tar upp flera viktiga frågor som tål att diskuteras.

3