Franska elever ska visiteras och övervakas

För ett tag sedan presenterade Frankrikes president Nicolas Sarkozy en plan för hur man ska få bukt med våld och vapen i skolor, som enligt Frankrikes regering är ett växande problem. Planen innebär att skolbarn från och med den 1 juli ska visiteras, filmas och förhöras. Rektorer som anser att det finns disciplinproblem på skolan kommer också att få specialutbildade polisenheter som patrullerar runt skolan. ”Barbarer” måste bekämpas med hårdare nypor, säger president Nicolas...

För ett tag sedan presenterade Frankrikes president Nicolas Sarkozy en plan för hur man ska få bukt med våld och vapen i skolor, som enligt Frankrikes regering är ett växande problem. Planen innebär att skolbarn från och med den 1 juli ska visiteras, filmas och förhöras. Rektorer som anser att det finns disciplinproblem på skolan kommer också att få specialutbildade polisenheter som patrullerar runt skolan. ”Barbarer” måste bekämpas med hårdare nypor, säger president Nicolas Sarkozy.

Det är den senaste tidens våldsamma incidenter i landets skolor som nu resulterar i dessa drastiska åtgärder. Nyligen blev en lärare nära Toulouse nedstucken med kniv av en 13-årig elev. Men föräldraföreningarna är kritiska mot den hårda skolpolitiken.

”Flera av de åtgärder som redan införts har bara förvärrat situationen. Frankrike lägger tyngdpunkten allt mer på repression och mindre på utbildning”, skriver föräldraföreningen FCPE i ett uttalande.