user-image
Okänd
Tjej

Jag är en tjej, 14 år. Jag väger ganska mycket, och jag har alltid försökt spy upp maten jag har ätit men aldrig lyckats eftersom jag har så svårt att spy. Men nu har jag lyckats, och jag spyr efter dom flesta av mina måltider för att slippa skuldkänslorna. Och jag mår jättebra när jag gått en hel dag utan att äta. Jag är lixom lycklig över att kunna spy upp maten. Jag har/haft väldigt mycket andra problem och undrar nu om de här är nåt allvarligt. nån gång när jag spydde så kom det upp blod oxå…


SVAR

Det är alltid allvarligt när man börjat försöka spy upp maten och får skuldkänslor av att äta, inte bara psykiskt allvarligt utan fysiskt också, då den här typen av problem skadar kroppen, vilket du redan erfarit när du fick upp blod.

Mitt råd till dig är att du genast vänder dig till skolsköterskan eller till skolkuratorn och berättar om hur du känner det inför att äta. Jag vet att det kan vara både pinsamt och skämmigt att göra det, men för dig egen skull hoppas jag att du tar mod till dig, för det är väldigt lätt att fastna i ett sådant här beteende som du beskriver, och den typen av liv som någon med ätstörning lever, är inget som någon av dom skulle önska sin värsta ovän, då det är ett rent helvete för dom flesta.
Så därför är det viktigt att du får hjälp i tid, innan det här beteendet blivit ditt normala beteende för dig själv, det hoppas jag att du förstår.
Går du till skolsköterskan eller skolskuratorn så kommer dom att kunna hjälpa dig på bästa sätt, och skulle det nu visa sig att du väger för mycket så du skulle må bra av att gå ner, kan skolsköterskan hjälpa dig med att gå ner i vikt på ett sätt som inte skadar din psykiska eller fysiska hälsa.

Tycker du att det är lättare så kan du börja med att prata med dina föräldrar så dom kan skaffa rätt hjälp åt dig. Men annars hoppas jag att du går till någon av dom jag räknade upp, eller till någon på närmaste Ungdomsmottagning så du får hjälp i tid.

Visningar : 559