Användartext: EU – En Mörk Framtid?

Nu kan vi också skriva upp IPRED och det så kallade Telecompaketet på listan över lagar, regler och direktiv från EU som, indirekt eller direkt påverkat unga negativt. Någon gång måste man fråga sig: Är det rätt att göra så mot de unga i unionen? Att svara på den frågan lämnar jag till läsaren, men jag vill väcka en fundering kring vårt framtida EU-medlemskap och ungas syn på detta.

Många unga av idag finner det inte helt lätt att tala sig varma för EU, Europeiska Unionen. För samma EU som från början byggde på en väldigt enkel och fin grundtanke, samma EU som deras föräldrar röstade igenom 1994, samma EU som de under hela grundskolan indirekt fick lära sig att se positivt på, har nu visat sig vara någonting helt annat. EU har nämligen slagit in på en väg som kantas av lagar och regler, som i många ungas ögon framstår som fullständigt befängda, och som enligt en del är den väg som leder till den Europeiska superstaten, där en individ inte betyder något, ett scenario som många också fruktar. Tyvärr är denna framtidsbild långt ifrån någon omöjlighet, många unga ser redan nu Sveriges makt inom EU som väldigt begränsad, varför skulle vi annars ha fått dessa lagar och regler som vi verkligen inte vill leva under? EU:s rykte sjunker alltså allt mer bland unga, unga som dels får rösträtt inom en snar framtid och dels ska leva i framtidens EU.

Vad är då lösningen på detta problem? Är det dags att ta vårt pick och pack och helt enkelt gå ut ur EU? Nej, det är det inte. För det första skulle det vara ett enormt slöseri med resurser och för det andra skulle det resultera i att vi står i princip ensamma vid mötet med framför allt ekonomiska svårigheter. Istället tror jag på att återföra makten till unionens medborgare, till väljarna, och öppna upp diskussionen med dessa, så att deras synpunkter på unionen och hur den fungerar verkligen kommer fram.