Ofrivilligt äktenskap

Enligt en rapport med namnet ”Gift mot sin vilja”, som Ungdomsstyrelsen presenterade i juni 2009 på uppdrag av regeringen, upplever hela 70 000 ungdomar mellan 12-24 att de inte har möjlighet att fritt välja vem de ska gifta sig med. Många känner att familjen sätter upp villkor för deras val av partner och fruktar att de ska bli bortgifta mot sin vilja. – Av de 70 000 unga som vi uppskattar lever med begränsningar och villkor i förhållande till äktenskap är 8 500 ofta eller då...

Enligt en rapport med namnet ”Gift mot sin vilja”, som Ungdomsstyrelsen presenterade i juni 2009 på uppdrag av regeringen, upplever hela 70 000 ungdomar mellan 12-24 att de inte har möjlighet att fritt välja vem de ska gifta sig med. Många känner att familjen sätter upp villkor för deras val av partner och fruktar att de ska bli bortgifta mot sin vilja.

– Av de 70 000 unga som vi uppskattar lever med begränsningar och villkor i förhållande till äktenskap är 8 500 ofta eller då och då oroliga över att inte själva få välja partner, säger Hanna Linell på Ungdomsstyrelsen.

Men det är endast ett fåtal som söker stöd och skydd. Utredningen som Ungdomsstyrelsen gjort visar att det under 2008 endast var 269 unga som sökte hjälp på grund av arrangerat äktenskap mot den egna viljan hos Migrationsverket, Skatteverket och de 14 verksamheter som riktar sig till utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck som Ungdomsstyrelsen fått uppgifter av. Mörkertalet är alltså väldigt, väldigt stort.

I Sverige finns idag ingen särskild lag som uttryckligen förbjuder tvångsgifte. Istället används rubriceringar som olaga tvång, olaga frihetsberövande och i vissa fall till och med människohandel, som kan ge upp till tio års fängelse. Men det är få som är villiga att anmäla ett brott och vad som räknas som tvång är också en svår gränsdragning.

- Vem ska bestämma det, är det någon utomstående eller individen själv? Och det som unga betraktar som tvång, som till exempel känslomässig press eller hot om uteslutning behöver inte föräldrarna uppleva som tvång, säger Hanna Linell.



I sin rapport kom Ungdomsstyrelsen med flera förslag på hur man ska bekämpa tvångsgifte och motverka hederskultur. Bland annat föreslås att man ska skapa en nationell handlingsplan, att utveckla stöd och behandling för unga som riskerar ett arrangerat äktenskap mot den egna viljan, att skapa en nationell mottagning på nätet med stöd och hjälp för unga och att slopa rätten till dispens för äktenskap där någon part är under 18 år

– Ungdomsstyrelsen har uppskattat hur många unga som lever under dessa villkor och lagt fram förslag på åtgärder. Nu är det upp till regering och riksdag att bestämma hur man kan gå vidare med frågan, säger Hanna Linell på Ungdomsstyrelsen.

När jag ringer upp Yoav Bartal, pressekreterare för Nyamko Sabuni på Integrations- och jämställdhetsdepartementet, ber han mig skicka ett mejl istället. I svaret som trillar in dagen efter skriver Yoav att han tycker det är bra att vi tar upp ämnet om tvångsäktenskap på ett community för unga. Men på mina frågor om hur regeringen behandlat Ungdomsstyrelsens förslag samt vad som görs i övrigt från regeringshåll för att lyfta fram och motverka tvångsgifte, svarar Yoav Bartal kort:

- Regeringen ser allvarligt på att barn och unga kan giftas bort mot sin vilja och strävar efter att vidta de åtgärder som behövs för att förbättra situationen. För närvarande bereder vi Ungdomsstyrelsens rapport inom regeringskansliet.

Stöd och hjälp

Michelle Stewart arbetar som projektledare för stödverksamheten Elektra, som startade 2002 på Fryshuset. Sedan tre år tillbaka har hon agerat stöd och haft rådgivande samtal med flickor och pojkar som är utsatta för ett hedersrelaterat liv.

- Vi belyser deras egna rättigheter, att man inte ska behöva göra något mot sin vilja, berättar Michelle Stewart.

Michelle Stewart agerar stöd åt ungdomar som är utsatta för ett hedersrelaterat liv.
Michelle Stewart agerar stöd åt ungdomar som är utsatta för ett hedersrelaterat liv.
Till Michelle och de andra på Elektra vänder sig varje år ett fyrtiotal flickor och pojkar för att prata om hur de har det i sitt liv och om vad som händer innanför ”dörrarna”. Det kan handla om hur de tvingas leva dubbelliv – ”svensk” i skolan och en ”annan” hemma, om fysiskt och psykisk misshandel, att aldrig kunna vara riktigt trygg i hemmet, om oskuldsbegreppet och om könsstympning.

Majoriteten av de som kontaktar Elektra är flickor och cirka sju av tio uttrycker oro för tvångsgifte. De känner sig kontrollerade och upplever en rädsla över att giftas bort mot sin vilja.

Vad gör ni på Elektra för att bekämpa problemet med hederskultur och tvångsgifte?
- Vi jobbar med att utbilda killar och tjejer (Sharafs Hjältar/ Hjältinnor) i värderingar, rättigheter, retorik, hedersperspektiv, homosexualitet med mera, och de i sin tur går ut och föreläser för skolor, myndigheter och politiker. Det är för oss ett sätt att nå ut om att tvångsgifte inte är okej.

Vad ska man göra om man är orolig över att bli utsatt för tvångsgifte?
- Om du känner minsta oro eller misstanke för att du själv eller någon du känner, kille som tjej, ska förlova eller gifta sig så kontakta mig, Michelle Stewart, på michelle.stewart@fryshuset.se eller på telefon: 08- 691 74 26.

Har du frågor om hedersliv, hederskultur och hedersvåld går det också bra att ställa frågor till Michelle Stewart via vårt frågeformulär. Michelle har tystnadsplikt så du behöver inte oroa dig över att någon ska få reda på det du frågar eller berättar för henne.

Källa: http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/Gift_mot_sin_vilja_sammanf.pdf