DVD-recension: District 9

District 9 skulle med sin bekanta premiss kunna vara en historia om människors förtryck i Sydafrika, men bjuder istället på en sci fi-twist där den historiska tematiken ligger som grund. Inhägnaden är nämligen befolkad av nästan två miljoner utomjordingar, ”räkor” i folkmun, som levt i slummen sedan deras stillastående, enorma moderskepp placerade sig över Johannesburg för mer än 20 år sedan – utan några som helst tecken på att längre vara funktionellt. Då regeringen st...

District 9 skulle med sin bekanta premiss kunna vara en historia om människors förtryck i Sydafrika, men bjuder istället på en sci fi-twist där den historiska tematiken ligger som grund. Inhägnaden är nämligen befolkad av nästan två miljoner utomjordingar, ”räkor” i folkmun, som levt i slummen sedan deras stillastående, enorma moderskepp placerade sig över Johannesburg för mer än 20 år sedan – utan några som helst tecken på att längre vara funktionellt.



Då regeringen strävar efter mer kontroll över utomjordingarna så är planen att vräka alla boende i District 9 med syftet att omplacera ”räkorna” till en ny inhägnad som, trots lovorden från människorna, är skrämmande likt ett koncentrationsläger. Wikus van de Merwe, anställd genom organisationen som ska leda vräkningarna och nyligen befordrad, reser glad i hågen in i District 9 med syftet att utföra och leda ett arbete som är otroligt viktigt för likväl utomjordingar som människor. Vad Wikus inte förutsett är komplikationerna som kommer att uppstå i District 9 och hur en ensam mans naivitet, oförstående och natur kommer att straffas, men också hur en ensam mans relation till något kommer att ändras radikalt.



District 9 är en helt fantastisk film. Den enkla symboliken och parallellerna till Sydafrikas mörka arv från apartheid-tiden fungerar som en stabil och fascinerande, men samtidigt otroligt lättförståelig, grund. Regissör Neil Bloomkamp har tillsammans med producent Peter Jackson skapat en science fiction-film som fullkomligt kokar över av originalitet, där skådespelarna känns otroligt äkta och handlingen aldrig krystad. Genom att blanda fabricerade dokumentära element med fartfylld action-sci-fi så skapar Bloomkamp en närvarokänsla som aldrig tidigare upplevts i genren. En mix av tempon som ständigt engagerar och en trovärdighet som, inte minst, signeras skådespelaren Sharlto Copley i rollen som excentriske Wikus van de Merwe. Wikus är på riktigt. District 9 är på riktigt.



Med sina blygsamma 30 miljoner dollar i budget och en tämligen okänd ensemble av skådisar så är District 9 en enorm prestation och en fantastisk långfilmsdebut av Neil Bloomkamp. En originell, snygg, engagerande och makalös film som inte bara på nytt definierar genren, utan samtidigt också knivskarpt målar upp en kritisk bild av människan och dess historia. Science fiction-torsk eller inte, District 9 är en av förra årets absolut bästa filmer och bör inte missas av någon.

5