Användartext: Dagens fjortisar blir hjärntvättade

Analyserar man dagens fjortisar så finns det vissa saker som fortfarande stämmer bra in, men en stor del har förändrats med tiden. Idag måste man vara överspacklad, ha hårtofsar längs benen, sönderblonderat löshår, använda chatt-förkortningar i muntligt tal och vill man vara extra festlig så kan man vira en vit tygbit runt huvudet och skriva ”sexy” i pannan alternativt i urringningen. En annan sak som också är populärt är att ha ett tjockt lager idomin på läpparna, det an...

Analyserar man dagens fjortisar så finns det vissa saker som fortfarande stämmer bra in, men en stor del har förändrats med tiden. Idag måste man vara överspacklad, ha hårtofsar längs benen, sönderblonderat löshår, använda chatt-förkortningar i muntligt tal och vill man vara extra festlig så kan man vira en vit tygbit runt huvudet och skriva ”sexy” i pannan alternativt i urringningen. En annan sak som också är populärt är att ha ett tjockt lager idomin på läpparna, det anses tydligen vara väldigt attraktivt.

Förra veckan vann min nyfikenhet över mitt samvete och jag frågade en liten tjej på busshållsplatsen om hon verkligen tyckte det var snyggt att ha kritvita klibbiga läppar. Jag informerade även henne om att idomin faktiskt är en salva som ska användas på torra ställen, exempelvis röda stjärtar. Hon grimaserade kraftigt med hela ansiktet och svarade med en kaxig attityd ”OMG, fattar du inte att det är snyggt? Kolla hur du själv ser ut jävla slampa”. Ilskan började koka lite smått inom mig men det kändes inte lönt att argumentera emot. Istället fick jag nöja mig med att just blivit dissad av en 14-åring och vandra hemåt med svansen mellan benen . Det må vara farmors fras, men vad tar det egentligen åt dagens ungdom?!

Kissie.
Kissie.
Vad är det då som skapar fjortisgenerationens trender? Jo, det är bimbos till bloggerskor vid namn Kissie, Pussy och allt vet vad. Det är dessa damer som fjortisarna ser upp till och nästintill avgudar. Dom vill gå som dom, prata som dom och framförallt leva livet på samma vis. Går dom ut med ett videoblogginlägg en tisdagskväll och säger ”denna afton ska vi ut och dricka skumpa”, så springer alla fjortisar direkt till deras mammas finskåp, plockar fram champagneglasen och fyller dom med sockerdricka. Sen spelar dom in egna videoklipp där dom sitter och pratar på den mest tillgjorda stockholmska dom lyckas med.

Hela scenariot att vilja vara sin idol påminner om när man var liten och stod och mimade till Spice Girls framför spegeln. Men då hade man precis börjat första klass - dessa tjejer börjar ju sakta men säkert att närma sig vuxenlivet, och dom springer fortfarande runt och spelar teater. I vissa fall är det skrämmande hur helhjärtat dom går in för rollen. Dom tror verkligen att dom är den där fina stureplansdamen som har råd att torka röven med sin pappas pengar. Dom lägger hela sin veckopeng på att sola solarium, och högst upp på önskelistan till tomten står det läppförstoring och silikonbröst.

Till er småtjejer, gör ett smart val och låt inte bloggblondinerna hjärntvätta er totalt. Detta är inte skribenter man ser upp till, det är skribenter man skrattar åt. Ni behöver inte vara som dom och bete er som oförskämda snorungar. Nöj er med att tillbringa vardagkvällarna med Lidl-cola och gårdagens mjuka ostbågar, sen kan dom lite finare brudarna trippa iväg på utgång med skumpa och ostbricka.