Rapport från Hong Kong

På marknaden på Flower Street går det att köpa allt från riskokare till piratkopierade filmer. Allt från ångkokt Dim Sum till nyfångad fisk kan köpas för så lite som 15 kronor. Orkar man sedan resa sig ur stolen efter ofta överdrivet mycket mat, kan man ta sig till Sai Kung. En tidigare fiskeby som saknar trafikens buller. Här finns fina stränder för den som vill ta sig ett dopp och kanske jobba på den där solbrännan (ett av de viktigaste bevisen på att man varit på semester)...

Neonskyltarna hänger tätt i Hong Kong.
Neonskyltarna hänger tätt i Hong Kong.
Men, sen finns det också en tredje gate. Här står de som inte ser sig själv som den mytomspunna ”svennen” eller som inte har en Blackberry inopererad i handen. Härifrån går planet till Hong Kong.

”Staden som aldrig sover” är ett uttryck som de flesta känner till idag, fast jag skulle säga att det faktiskt kommer från Hong Kong. En stad med långa trafikköer och överfulla tunnelbanor. Man hinner knappt andas ut igen innan eftermiddagens rusningstrafik drar igång, för att senare följas av taxibilarnas och neonljusens favorittimmar som sträcker sig ända fram till nästa morgon. Hong Kong är helt klart staden som för ett ögonblick kan verka helt kaotisk. Kanske är spänning en drog för mig, men jag brukar gilla att springa och söka efter rätt buss, att själv ta mig till hotellet som ligger på en outtalbar gata och att sedan känna mig stolt när jag lyckats beställa mat utan en svensk översättning på menyn.

I Hong Kong är alla grannar.
I Hong Kong är alla grannar.

Alltså, som turist har man många olika timmar att välja på (om man nu inte vill skippa sömnen). Förmiddagen kan börja med lunch bland någon av Hong Kongs många marknader.

På marknaden på Flower Street går det att köpa allt från riskokare till piratkopierade filmer.
På marknaden på Flower Street går det att köpa allt från riskokare till piratkopierade filmer.
Allt från ångkokt Dim Sum till nyfångad fisk kan köpas för så lite som 15 kronor. Orkar man sedan resa sig ur stolen efter ofta överdrivet mycket mat, kan man ta sig till Sai Kung. En tidigare fiskeby som saknar trafikens buller. Här finns fina stränder för den som vill ta sig ett dopp och kanske jobba på den där solbrännan (ett av de viktigaste bevisen på att man varit på semester). Är man mer av en badkruka – som jag – så ska man inte misströsta! Istället kan man ta en tur uppför världens längsta rulltrappa, njuta av utsikten från storbanken Bank of Chinas 43:e våning eller kanske besöka Hong Kongs eget Disneyland. När man senare bestämmer sig för att äta så har Hong Kong allt! SoHo-distriktet bevisar verkligen det genom sina närmare 100 restauranger som erbjuder allt mellan kinesiskt och spanskt.


Jackie Chans handavtryck.
Jackie Chans handavtryck.
Gillar man fyrverkerier så ska man vara vid hamnen innan sju på kvällen. Där bjuds det på lasershow, samtidigt som man kan kolla in Avenue of Stars där filmstjärnor som Jackie Chan och Bruce Lee lämnat sina handavtryck. Är man sedan fortfarande vaken (och festsugen) så väntar kvarteret Lan Kwai Fong. Innan kanske du undrat var alla affärsmänniskor varit. I barernas kvarter lovar jag att du får svaret.

Hong kong kan lätt skölja över dig som en våg. Taxibilar som köar och tutar, neonskyltar som ersätter himlen och en ström av människor som konkurrerar om utrymmet på varje trottoar. Men när du väl öppnar ögonen och lär dig följa strömmen kommer du se hur häftig staden Hong Kong verkligen är!

Hong Kongs spektakulära skyline.
Hong Kongs spektakulära skyline.