Musik: Johan Alander släpper nytt album

För sex år sedan börjande Östersundsbon Johan Alander syssla med musik och rappa på egen hand, då under artistnamnet Sober. Det som hände då vid 17 års ålder blev startskottet för en fartfylld karriär med hiphop-konstellationerna Ismen och Gorilli. En karriär som inte bara blev synonym med en halv miljon träffar på Youtube, heluppslag i Kingsize Magazine och spelning på Hultsfredsfestivalen, utan också en karriär som ofta fick uttrycket ”för mycket av det goda” att kännas...

För sex år sedan börjande Östersundsbon Johan Alander syssla med musik och rappa på egen hand, då under artistnamnet Sober. Det som hände då vid 17 års ålder blev startskottet för en fartfylld karriär med hiphop-konstellationerna Ismen och Gorilli. En karriär som inte bara blev synonym med en halv miljon träffar på Youtube, heluppslag i Kingsize Magazine och spelning på Hultsfredsfestivalen, utan också en karriär som ofta fick uttrycket ”för mycket av det goda” att kännas som en stark underdrift. Turné- och artistlivet handlade till slut mest om alkohol och droger, och beroendet fick Johan att bestämma sig. Han hoppade av gruppen Gorillismen, tog kontakt med ett behandlingshem och planerade att lägga musiken på hyllan.

Allting lämnades. Flickvännen, vännerna, musiken. Efternamn och telefonnummer byttes, och storstaden Stockholm ersattes med de norrländska skogarna. Trots tanken om att det skulle vara fel att syssla med musik och falla tillbaka i gamla hjulspår, så plockade Johan under behandlingstiden fram anteckningsblocket och började skriva ned de första verserna till vad som skulle bli albumet Ingen-enkel-väg-ut. Den större delen av skivan är skriven just under behandlingstiden, trots att planen aldrig var att skriva material till något nytt album. Det som skrevs var ocensurerade inlägg, mer dagboksanteckningar än något annat. De känslor som uppenbarade sig skrevs ned, inget annat.

Ingen-enkel-väg-ut. är färdiginspelad och planerad för release någon gång i januari nästa år genom bolaget Grand Guerilla Recordings. Soundet kan beskrivas som singer/rapwriter, där inspirationen från Eminem och The Streets är lika självklar som den från Bob Dylan och Håkan Hellström. Första singeln från plattan, spåret ”Tjena syrran”, släpptes häromveckan med tillhörande musikvideo. En låt som inte bara ger en försmak av vad vi kan förvänta oss av albumet när det släpps, men som också på många vis skiljer sig från resten av genren som vi känner till den. Det är ärligt, tätt inpå och vansinnigt personligt.

Kika in singeln ”Tjena syrran” på YouTube: