Insnöad – allt du inte visste om snö

När jag tittar på Wikipedia kan jag läsa att snö är nederbörd i form av iskristaller, enstaka eller sammanfogade, som faller från ett moln. Ganska självklart egentligen, men kanske inget du tänker på när de vita flingorna sakta dalar ner över dig, när du slänger dig på marken för att göra en snöängel, har snöbollskrig tills det är svårt att urskilja vad som är snöhögar och vad som är deltagarna, eller åker pulka nerför en brant backe. Jag läser vidare och vet inte om...

När jag tittar på Wikipedia kan jag läsa att snö är nederbörd i form av iskristaller, enstaka eller sammanfogade, som faller från ett moln. Ganska självklart egentligen, men kanske inget du tänker på när de vita flingorna sakta dalar ner över dig, när du slänger dig på marken för att göra en snöängel, har snöbollskrig tills det är svårt att urskilja vad som är snöhögar och vad som är deltagarna, eller åker pulka nerför en brant backe. Jag läser vidare och vet inte om jag ska kunna hålla mig för skratt eller inte när ögonen fastnar på kommentaren att snö är vanligast på vintern, men kan förekomma andra årstider om temperaturen medger det.

(Jag skrattar lite och går sedan vidare.)

För de flesta delas förmodligen snön in i kategorier som nysnö, kramsnö och pudersnö, men i metrologernas värld finns betydligt fler snötyper. Om det är frågan om ett kortvarigt snöande pratar de om en snöby, vilket alltså inte är en by täckt med snö, även om en snöby kanske kan bilda en snöby. Små, vita, spröda partiklar av is kallas kornsnö och är antingen platta eller avlånga och troligen mindre än en millimeter. Om partiklarna däremot är något större, någonstans mellan två och fem millimeter, heter det snöhagel vilket också kan kallas för trindsnö.



Det är de nedfallande iskristallerna som kallas snöstjärnor och det är först när de klumpas ihop som det blir snöflingor. När de blivit stora nog faller de ner. Även om det är hela fyra plusgrader ute når de ändå marken i form av snö. De smälter långsamt i luften, men eftersom vattnet avdunstar från deras yta kyls snöflingan samtidigt.

Står du under en klar himmel där det faller väldigt små iskristaller som är så tunna att de verkar sväva i luften är det isnålar du ser. Om du under den tidiga vintern, innan snön kommit och innan allt vatten frusit, är ute vid en sjö kan du få se ett snöfall som inte kommer från något regnmoln. Då kan sjöar nämligen avge fukt i så stor utsträckning att snö bildas, vilket går under det logiska namnet sjösnö. En annan väldigt logiskt namngiven snötyp är nysnön som givetvis är den snö som just har kommit. Den har vassa snöflingor eftersom spetsarna ännu inte hunnit brytas ned. För den som vill åka skidor kan detta vara värt att tänka på då nysnön kan ge dåligt glid och kännas kärv.



Passa nu på att springa ut och njuta av snön, innan den hinner smälta bort, och ägna kanske en tanke åt vilken sorts snö det är hos dig.

Visste du att …
… fyra av de sju första träffarna man får när man googlar på snö handlar om smycken?
… snö från gator och torg klassas som avfall?
… om någon säger klabbsnö är det förmodligen en norrlänning som syftar på kramsnö?
… SMHI inte använder begreppet snöstorm eftersom det anses vara för subjektivt?
… när du befinner dig på Öland och hör något om att det är en fåk på gång är det förmodligen en svår snöstorm som väntar?
… att torr snö enbart består av helt fruset vatten, medan blötare snö kan innehålla upp till sex procent vatten?