Videorecept: Så bakar du supersmaskiga semlor!

Det fantastiska receptet: Ingredienser:1/2 paket färsk jäst för söta degar (med andra ord de fyrkantiga förpackningarna i kyldisken med röd text)100 g smör2 1/2 dl mjölk1 ägg1 dl socker2 krm salt2 krm hjorthornssalt (Det fungerar även med bakpulver, men ta lite mer då)6 – 7 dl vetemjöl Pensling:1 ägg Fyllning:100 g mandelmassa2 – 3 msk mjölk Garnering:100 dl vispgrädde (Eller ja, efter behag är nog ordet)Florsocker Gör så här:




Det fantastiska receptet:

Ingredienser:
1/2 paket färsk jäst för söta degar (med andra ord de fyrkantiga förpackningarna i kyldisken med röd text)
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt (Det fungerar även med bakpulver, men ta lite mer då)
6 - 7 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Fyllning:
100 g mandelmassa
2 - 3 msk mjölk

Garnering:
100 dl vispgrädde (Eller ja, efter behag är nog ordet)
Florsocker

Gör så här:

Massakrera jästen till mindre bitar i en bunke. Smält smöret utan att tappa ansiktet och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader, om du inte får det på en gång. Häll lite av sörjan över jästen och rör tills det inte finns några spännande klumpar kvar.

Tillsätt resten av sörjan, ett ägg, socker, salt, hjorthornssalt och vetemjöl. Använd våld och alla muskler du har (eller inte har för den delen) till att knåda ihop degen. Den ska bli som ett tuggat bubbelgum.

Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter under en hyfsat ren handduk.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Dela degen i cirka 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakplåtpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta cirka 10-15 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i 250°C, cirka 10 minuter.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet (brööööödet som är i). Mosa mandelmassan och blanda med inkråm och mjölk. Slafsa tillbaka i bullarna. Vispa grädden till ett fast skum utan att det blir smör. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken.

Pudra över florsocker och det bör se ut ungefär som när man bildsöker efter semla på Google.

Lycka till!

Kameraman: Erik Nahlén
Videoeditering: Thomas Erdelyi