Intervju: Mode för unga män

De senaste åren har antalet modemagasin och modebloggar för män ökat lika explosionsartat som Mark Zuckerbergs pensionskonto. Det är numera fritt fram för alla unga herrar att stoltsera med sitt modeintresse och nörda ner sig i allt från sneakers och chinos till japanska funktionsplagg. Men att navigera i stilsnåret är inte alltid det lättaste, och särskilt inte när man befinner sig i ungdomsåren och kanske inte har luskat reda på vem man är. För att hjälpa er att skaffa en sti...

De senaste åren har antalet modemagasin och modebloggar för män ökat lika explosionsartat som Mark Zuckerbergs pensionskonto. Det är numera fritt fram för alla unga herrar att stoltsera med sitt modeintresse och nörda ner sig i allt från sneakers och chinos till japanska funktionsplagg. Men att navigera i stilsnåret är inte alltid det lättaste, och särskilt inte när man befinner sig i ungdomsåren och kanske inte har luskat reda på vem man är.

För att hjälpa er att skaffa en stilsäker look har jag vänt mig till två av landets främsta manliga modeexperter - Olof Enckell, redaktör på stilbloggen Manolo.se, och Claes Juhlin, moderedaktör på King och bloggare på Stiljournalen.

Vilka fem plagg bör varje ung man ha i sin garderob?
Olof: Ett par otvättade jeans, en ljusblå skjorta, en marinblå stickad tröja, ett par klassiska ökenkängor i brun mocka och en snygg regnrock eller parkas är en bra utgångspunkt.

Claes: Listan kan naturligtvis göras längre än Yao Ming, men spontant säger jag: En vit skjorta, ett par smala jeans, en mörkblå kostym, ett par dressade skor och ett par klassiska helvita sneakers.

Olof Enckell.
Olof Enckell.
Vilka trender gäller på herrfronten i vår och sommar?
Olof: Jag upplever att modebilden de senaste säsongerna blivit lite rustikare. Det syns mycket arméinspirerade kläder som cargobyxor och militärjackor. Inte sällan i olivgrönt eller khaki. Sedan syns det en tydlig trend med moderna tekniska funktionstyger, men i lite elegantare snitt. Tänk jackor som fungerar lika bra på stan som i skidbacken.

Claes: De finns två huvudsakliga trender. 1: Armé. Tänk cargobyxor, skjortor och arméjackor, i färger som oliv, khaki, grönt men även kamouflagemönster. 2: Sport. Tänk löpskor och funktionella vindjackor, men även mer klassiska plagg som modifierats med tekniska lösningar, exempelvis kavajer i vattenavvisande material.

Som ung man med studiebidrag som enda inkomst blir det svårt att
springa på NK och handla kläder. Var ska en modeintresserad kille med
liten plånbok göra sina inköp?

Olof: Det allra bästa är att leta i second hand-butiker. Där går det verkligen att fynda snygga och välsydda kläder till bra pris. Annars tycker jag generellt man bör göra färre, men mer genomtänkta köp. Många tror det behövs en gigantisk garderob för att skapa en snygg stil. I många fall är det precis tvärtom.

Claes: Med tanke på att en av vårens största trender är just armé så tycker jag att man ska försöka kolla mycket på ebay, Överskottsbolag och Second Hand. Jag har aldrig köpt ett enda arméplagg nytt, och inte heller betalat mer än 500 kronor, så det är en utmärkt budgettrend!

Gummisnoddsbyxor, Shutter Shades, truckerkeps ... Vilken ungdomstrend har egentligen varit värst under de senaste åren?
Olof: Måste nog säga truckerkepsen eftersom det var den trend som främst drabbade mig i mina tonår. Men jag tycker överlag ungdomstrender är ganska harmlösa. Tvärtom tror jag det är viktigt att våga experimentera lite under tonåren för att lära sig vilken typ av kläder man faktiskt gillar. Däremot blir det ju lite patetiskt när man ser 30-åringar som går klädda som om det vore 17 år.

Claes: Alla trender har ju någon gång känts bra. Jag menar, Kanye West såg ju cool ut när han bar Shutter Shades första gången. Alla trender utom gummisnoddsbyxorna det vill säga. Jag har aldrig någonsin förstått meningen med detta påfund. Vill man ha byxor som är smala vid foten kan man väl köpa några som ser ut så från början, eller åtminstone gå till skräddaren och sy in dem?

Claes Juhlin.
Claes Juhlin.
I tonåren är det vanligt att man famlar efter sig själv och sin personlighet. Vilken stil i din egen ungdom skäms du mest över?
Olof: Oj, det finns så många. Jag hade en period i gymnasiet där jag spelade bas i ett rockband och försökte se ut som Jimi Hendrix. Idag kan jag dock inget annat än småle lite över hur jag såg ut.

Claes: Vart ska jag börja? Kanske när jag hade baggyjeans och L.A. Raiders-hoodie? Eller när jag hade röd/svart Ola Salo-hår? Kanske när jag hade bakåtslickad långpage, Barbour-jacka och monogramsneakers från Gucci? Jag har helt enkelt svårt att välja.

Vad har du för stiltips till alla unga herrar som ska rusa ut genom gymnasieportarna och hoppa omkring på studentflaken i vår?
Olof: Var noga med passformen på kläderna och håll det rent färgmässigt relativt nedtonat. För många är studenten den första gången i livet man bär kostym. Ett bra tips är därför att prova kostymen några gånger innan själva studenten för att bli bekväm med plagget.

Claes: Jag tycker att man ska satsa på en välsittande kostym. Har man inte möjlighet att köpa en som sitter bra från början kan man alltid fixa till den hos en skräddare, vilket leder till nästa tips: Se till att hitta en pålitlig och någorlunda billig skräddare. Jag har köpt massvis av billiga plagg genom åren som jag utan vidare kostnad kortat, förlängt, tagit in, lagt ut etc. Är du osäker kan du alltid leta upp en bild på hur du vill att plagget ska sitta på Internet och ta med dig.