En ohejdad kärleksförklaring till folkhögskolan

Folkhögskola är en skolform som närmast kan beskrivas som en blandning av gymnasium och högskola. Där kan du läsa upp underkända gymnasiebetyg eller studera någonting annat i alltifrån en termin till flera år. Det finns en hel uppsjö av ämnen att läsa, allt ifrån estetiska kurser till genusvetenskap eller hästkunskap, men också mer yrkesinriktade utbildningar så som journalistik och båtbyggare. Dessutom finns det kurser för människor med olika typer av funktionshinder. Kort o...

Folkhögskola är en skolform som närmast kan beskrivas som en blandning av gymnasium och högskola. Där kan du läsa upp underkända gymnasiebetyg eller studera någonting annat i alltifrån en termin till flera år. Det finns en hel uppsjö av ämnen att läsa, allt ifrån estetiska kurser till genusvetenskap eller hästkunskap, men också mer yrkesinriktade utbildningar så som journalistik och båtbyggare. Dessutom finns det kurser för människor med olika typer av funktionshinder. Kort och gott, det finns något för alla!

På folkhögskolan har du möjlighet att fördjupa dig i ditt musikintresse.
På folkhögskolan har du möjlighet att fördjupa dig i ditt musikintresse.

Många folkhögskolor tar oftast in elever från spridda delar av landet och har därför internatplatser. Man måste givetvis inte bo på det eventuella internatet, men jag vill påstå att det är halva grejen och rekommenderar alla som vill gå på folkhögskola att också testa att bo där. Om du dessutom kommer direkt från att ha bott hemma hos din familj är internatet ett smart steg att ta innan det är dags att flytta hemifrån och bo ensam. Man får helt enkelt det bästa av två världar.

Hur gör du då för att söka? Sökningen skiljer sig lite från att söka till en högskola. Här sker sökningarna separat för varje skola, vilket innebär att du inte behöver rangordna dina val utan kan söka till alla skolor du vill. Sedan kan du först när du vet var du kommer in bestämma vad du helst vill. Hur man söker skiljer sig en del mellan skolorna, men det ingår ofta ett personligt brev och en hög formella papper så som tidigare betyg i ansökan.

Och nu, det viktiga, det underbara. Varför är det så fantastiskt bra? För att inspirationen finns överallt. I sin egen vilja att vara där, i samma vilja som finns i de flesta andra som studerar där, i lärarna, i miljön, i skolformen. Det är inte som gymnasiet eftersom man studerar helt på egen fri vilja. Det är inte som högskoleutbildningar eftersom man inte är där för ett enda tydligt mål. Ekvationen kan nästan inte bli enklare, det blir annorlunda och det blir roligare. Mycket roligare.


Om du hört någon prata varmt om folkhögskolor har du säkerligen hört att man gör saker som man inte skulle gjort någon annanstans. Att man flippar ur lite mer och lite oftare. Att man lätt får vänner för livet. Att man förmodligen utvecklas både i sig själv och ihop med andra. Att det är bland det roligaste man gjort. Jag håller med om allt och vet att minst hälften av punkterna inte går att förklara. Det måste upplevas.

Nyfiken på mer? Klicka in dig på http://www.folkhogskola.nu hitta något som passar dig och skicka in en ansökan. Eller kanske tjugo ansökningar!