Vad är hälsa?

Dagens människor behöver inte längre bära ved och vatten för att hålla sig varma och rena, istället får vi så kallade ”välfärdssjukdomar” – sjukdomar orsakade på grund av hur bra vi har det. Fetma och diabetes är typiska välfärdssjukdomar. Bland svenska ungdomar är sömnproblem, psykisk ohälsa och övervikt de mest aktuella problemen. Den mest kända definitionen av hälsa kommer från WHO (Världshälsoorganisationen) och lyder ”Hälsa är ett tillstånd av fullstä...

Dagens människor behöver inte längre bära ved och vatten för att hålla sig varma och rena, istället får vi så kallade ”välfärdssjukdomar” - sjukdomar orsakade på grund av hur bra vi har det. Fetma och diabetes är typiska välfärdssjukdomar. Bland svenska ungdomar är sömnproblem, psykisk ohälsa och övervikt de mest aktuella problemen.


Den mest kända definitionen av hälsa kommer från WHO (Världshälsoorganisationen) och lyder ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande”. Kort sagt kan det beskrivas som att din kropp, din hjärna och dina relationer ska må bra. Ett annat sätt att beskriva hälsa är något så enkelt som ”frånvaro av sjukdom”.

Hälsokorset.
Hälsokorset.
Den beskrivningen tycker jag är rätt dålig, även fast man inte är sjuk i den bemärkelsen att man behöver medicin eller sjukvård behöver inte det betyda att man har god hälsa, vad hälsa innebär är väldigt individuellt.

En vältränad ung person har troligtvis högre krav än vad min 90-åriga mormor har på sin hälsa. Det så kallade ”hälsokorset” är annan definition där målet är att ligga i mittpunkten – då man både är frisk och mår bra.

Din hälsa påverkas av många faktorer - både sådana du själv kan påverka, men även sådant du inte kan ändra på. Arv och kön är exempel på sådant du får ”göra det bästa av det du har”. Din ålder har också betydelse för din hälsa såklart, och den kan du ju inte heller göra så mycket åt. Men det ska vi inte hänga läpp för, det finns massor du själv kan påverka. Till exempel:

Narkotika-, alkohol-, och tobaksvanor. Lungcancerpatient, knarkare eller alkoholist är inget du skriver med på ditt CV.

Motion. Lagom är bäst och kom ihåg att du gör det för din egen skull. Du behöver inte vara lika ivrig som en elitidrottare, men att kunna gå uppför trapporna till klassrummet utan att behöva ta en paus är rätt skönt.


Matvanor. En balans mellan att kunna unna sig ibland, men inte hela tiden. Att sluta äta sina favoritchips eller tacka nej till farmors nybakade bullar gör livet trist och grått, mat är något väldigt socialt och farmor tycker säkert du är lite oartig som tackar nej. Ätande ”bara för att det finns hemma” kanske går att skippa däremot.

Sömnvanor. Hur lockande det än kan vara att sitta kvar vid datorn långt in på småtimmarna är det inget att rekommendera. Din koncentration och tankeverksamhet är klart lägre efter fyra timmars sömn än vad den hade varit om du fått sova så mycket du behövt. Mellan sju och nio timmar är lagom.

Sex/samlevnad/relationer. Att ha en trevlig partner och ett bra sexliv ger din hälsa en skjuts framåt. Kanske ännu viktigare är vänner- och familjerelationer. Någon att lita på och kunna prata med när livet suger (för det gör det ibland).


Sen finns det en del faktorer som också spelar stor roll för din hälsa, men inte är lika lätta att påverka:

Boende. Var du bor och hur du bor spelar roll för ditt mående. Störiga grannar och trånga kyffen är inga humörshöjare.

Arbetsplats/arbetslöshet. Var du jobbar spelar naturligtvis också stor roll, elaka kollegor eller tråkiga arbetsuppgifter är inget man blir friskare av. Arbetslöshet är inte heller någon friskfaktor.

Hur hälso- och sjukvården ser ut där du bor är också viktigt för att du ska kunna må bra. Likaså kultur- och fritidsutbudet. Att det finns saker att göra på fritiden, sporthallar, idrottsföreningar och syjuntor gör dig frisk och glad.

Nu kanske det låter som det är ett livslångt projekt att hitta sin hälsa. Att du varje morgon när du vaknar måste tänka ”Jädrari hur är min hälsa idag då???”. Det måste du inte. Det är inget du behöver tänka på varje dag. Bitarna faller på plats efter hand, ibland ändrar sig någon del. Det är inget konstigt med det. Ingen kan vara på topp jämt.