Åland – en liten guide till ön Gud glömde

Det första jag ska nämna, och nästan viktigast av allt, är att det är mycket lätt att komma hit. Från Stockholm går en buss till Kapellskär, en mycket intetsägande liten hamn strax utanför Norrtälje, och från bussen kliver du direkt in i terminalen och direkt på båten. Du måste kanske vänta en kvart innan du blir insläppt, men inte mer än så. Själva båtturen tar 2 timmar och då hinner du hitta på mycket roligt! Du kan till exempel våldgästa bollhavet, skaffa ett par sni...

Det första jag ska nämna, och nästan viktigast av allt, är att det är mycket lätt att komma hit. Från Stockholm går en buss till Kapellskär, en mycket intetsägande liten hamn strax utanför Norrtälje, och från bussen kliver du direkt in i terminalen och direkt på båten. Du måste kanske vänta en kvart innan du blir insläppt, men inte mer än så. Själva båtturen tar 2 timmar och då hinner du hitta på mycket roligt! Du kan till exempel våldgästa bollhavet, skaffa ett par snitsiga Ville Viking-tatueringar och äta i restaurangen. Dessutom får du som är över 18 inhandla alkohol upp till 22 %, så här behöver du inte nöja dig med folköl!

Foto: Brendan Delany
Foto: Brendan Delany


Väl på land tar det cirka tio minuter att promenera in till centrum. Här börjar det roliga! Har du inte tungt bagage som du måste lassa av dig rekommenderar jag att du köper en stor strut glass och sätter dig i Stadshusbacken, där du har utsikt över massa fina blommor och en panorering av torget och gågatan. Där får du förmodligen sällskap av undertecknad, som tycker om att avnjuta en picknick i parken då och då.

Det jobbiga med Åland, eller med Mariehamn – som texten fokuserar på – är att det, precis som med alla småstäder, är svårt att hitta på något roligt automatiskt om man inte känner någon som kan ta dig till alla specialställen. Ett måste är rockbaren Dinos, som ligger mitt i stan och har GOD öl. Och GOD mat. Och HÖG volym på musiken.

På Åland finns det många fina blommor att titta på. Foto: Visit Åland
På Åland finns det många fina blommor att titta på. Foto: Visit Åland

I stan kan – och bör - du också besöka stranden och det lilla naturreservatet Lilla Holmen, där påfåglar och jättekaniner härjar fritt i det gröna gräset (OBS: Skribenten överdriver möjligtvis, eventuellt är kaninerna tryggt inlåsta i stora burar). Där kan du ta dig ett skönt dopp och skratta åt alla åländska stekare som går runt i hatt och stora solbrillor och skränar på bred Mariehamnsdialekt medan de spänner alla sina muskler och kastar frisbee.

Väljer du att dyka upp i slutet på juli månad kommer du få uppleva Rockoff-festivalen, där kändisar som Dileva, Miss Li och ibland Kent och Håkan ställer sig på torget och sjunger! Det är en publikmagnet som drar många turister och alla campingställen är fullbokade av svenskar som sitter och filosoferar med en finsk öl i handen.

På sommarens Rockoff-festival spelar bland andra September, Daniel Adams-Ray, The Ark och Tove Styrke. Foto: Mariepark
På sommarens Rockoff-festival spelar bland andra September, Daniel Adams-Ray, The Ark och Tove Styrke. Foto: Mariepark


Hur tar man sig runt? Stadsbussen går genom hela staden en gång i halvtimmen, under sommartid slutar den gå på kvällarna (men det gör ingenting, avstånden är så otroligt korta ändå). Det finns fyra linjer och ALLA är gratis! Att åka en tur med båda linjerna tar en timme ungefär, så då får du en gratis sightseeing-tour runt hela Mariehamn!

Det fina med Åland är att vart du än går kan du känna dig trygg (möjligtvis inte i Hammarland, en bondekommun där i princip Ålands alla rasister och patrioter bor, men de kommer inte så ofta in till staden, för det är jobbigt att köra traktor genom alla tusen rondeller) och säker. Vädret är oftast strålande och sommaren är varm. Vi har god glass och mysiga uteställen. Åland är jätteskoj, bara du ger det en chans!

Åland är ett hett resmål för dig som gillar att piskas. Foto: Brendan Delany
Åland är ett hett resmål för dig som gillar att piskas. Foto: Brendan Delany

Och om du mot förmodan väljer att besöka vår lilla kobbe är det bra om du är förberedd med lite åländsk slang, så du förstår vad folk säger åt dig om du möjligtvis skulle råka i handgemäng med just en hammarlänning:

Iss inga = Gör inte så där
Inga pallar du heller = Jag tror inte att du vågar göra det du påstår
Kuta fort så fettan! = Spring jättefort!
Täär du någgi då? = Förtär du alkohol denna sköna kväll?

Bilderna kommer från Visit Åland.