Vad kommer efter vampyrtrenden?

Och det är inte bara på vampyrerna det märks. Populärkulturen överöses just nu av zombies, häxor, husandar, änglar och alla möjliga andra övernaturliga väsen. Till och med den gamla grekiska gudinnan Sköna Helena av Troja har väckts till liv igen (i en ny upphottad version, givetvis). Alla står de utanför samhällets strömlinjeformade normer. På vampyrfronten tycks dock en förändring vara på väg. Den gulliga, människoliknande vampyren som vi lärt känna de senaste åren ä...

Den femte oktober 2005 släpptes första boken i Stephanie Meyers ungdomsserie Twilight - en fantasispäckad äventyrssaga om sjuttonåriga Bella som förälskar sig i en glittrande vampyr vid namn Edward. Boken omfamnades av både kritiker och publik och mot slutet av året hade den kilat raka vägen upp till förstaplatsen på New York Times bästsäljarlista. Twilight blev på många sätt startskottet till den massiva vampyrhysteri som fortfarande envist biter sig fast i vår popkultur.

Frågan är när vampyrernas grepp egentligen ska lossna? Hur mycket blodsugande klarar vi av innan vi börjar törsta efter annat? Förra hösten släpptes parodifilmen Vampire Sucks, och det om något borde väl vara ett tecken på att vampyrbubblan snart är på väg att punkteras av ett vitlöksmarinerat silverspett?

Icke då. I november har den första filmdelen i det fjärde kapitlet av Twilight-serien, Breaking Dawn, biopremiär och den påkostade HBO-serien True Blood, med vår svenska stolthet Alexander Skarsgård i en av huvudrollerna, kickade nyss igång sin fjärde säsong. Dessutom kommer en tredje säsong av The Vampire Diaries i höst och på bokfronten fortsätter vampyrerna att härja för fullt; både Vampire Academy-författarinnan Richelle Mead och House of Night-författarinnan P.C. Cast släpper exempelvis nya böcker senare i år.

Det verkar alltså som att vampyrerna kommer att hänga kvar ett bra tag till. Och de bleka blodsugarna är ju heller inte något nytt fenomen - ända sedan det mörka 1800-talet har människor fascinerats av vampyren och dess popularitet har sedan dess kommit och gått i omgångar. Men aldrig tidigare har intresset varit så stort som nu.


Anna Höglund är doktor i litteraturvetenskap och landets enda vampyrforskare. I en intervju med Piratförlaget förklarar hon vampyrens popularitet med att den i dagens ytliga samhälle har blivit en gestalt som vi kan identifiera oss med:
– Nu ska man betrakta sig själv utifrån hela tiden och det finns så höga krav och ideal att leva upp till. Vampyrerna är missförstådda outsiders som erbjuder ett alternativt ideal.

Och det är inte bara på vampyrerna det märks. Populärkulturen överöses just nu av zombies, häxor, husandar, änglar och alla möjliga andra övernaturliga väsen. Till och med den gamla grekiska gudinnan Sköna Helena av Troja har väckts till liv igen (i en ny upphottad version, givetvis). Alla står de utanför samhällets strömlinjeformade normer.

På vampyrfronten tycks dock en förändring vara på väg. Den gulliga, människoliknande vampyren som vi lärt känna de senaste åren är på väg att försvinna. Enligt Anna Höglund och flera andra experter kommer vi snart att få stifta bekantskap med betydligt brutalare vampyrer. De kommer att bli äckliga, pandemispridande typer, långt från den gnistrigt sexiga Edward Cullen-figuren som har fått så många småtjejer att kura ihop sig uppe på flickrummen med trånande tankar. Nästa år planeras bland annat en reboot av kultfilmen Buffy – The Vampire Slayer från 1992 (som senare resulterade i den omåttligt populära serien med samma namn). 2012 ser alltså ut att bli året då det är dags att på allvar sluta upp med gullandet, plocka upp påkarna och börja slakta lite vampyrer igen. I alla fall i filmerna.