Kondylom – vanliga underlivsvårtor

Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna, men det är turligt nog också en av de minst farliga. Bra va? Men visst, det är aldrig trevligt när det kliar och svider som det gör när kondylom kommer på besök. Fast sen försvinner de oftast lika plötsligt som de kom, så där trevligt utan att du ens behövt blotta dig för en läkare först för att bli undersökt. Men, om de mot förmodan inte försvinner alldeles av sig självt finns det behandling att få. I så fall kan du antin...

Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna, men det är turligt nog också en av de minst farliga. Bra va? Men visst, det är aldrig trevligt när det kliar och svider som det gör när kondylom kommer på besök. Fast sen försvinner de oftast lika plötsligt som de kom, så där trevligt utan att du ens behövt blotta dig för en läkare först för att bli undersökt. Men, om de mot förmodan inte försvinner alldeles av sig självt finns det behandling att få. I så fall kan du antingen få receptlagda mediciner eller genomgå ett kirurgiskt ingrepp.

Dock kan du inte bli av med den bakomliggande orsaken till vårtornas besök. Det är ett virus och därför kan vårtorna också komma tillbaka, men du har ju ett ganska fiffigt immunförsvar och det brukar så småningom ta hand om virusinfektionen.

Kondylom är dessvärre en liten sak som hoppar runt lite som den vill och bara behöver smekas lite på eller kommas i kontakt med för att hoppa mellan kropparna. Detta är alltså en könssjukdom som inte ens kräver att du har ett vanligt samlag för att du ska få den. Generösa vårtor det där alltså.

Du kan få många vårtor. Men du kan också få enbart en. De kan vara flikiga eller runda och upphöjda. Oftast är de hudfärgade, men de kan lika gärna vara vitaktiga eller också vara mer åt det röda hållet. Det är lite olika det där. Var de sitter är också lite olika.

Det viktigaste att komma ihåg är ändå att de inte är ett dugg farliga. De kan inte göra dig steril eller galen, oavsett hur galet mycket det svider.

UMO.se kan du läsa mer om kondylom!