Det osar om tobaksindustrin

Trots att de allra flesta tobaksproducerande länder har skrivit under FN:s konvention om barns rättigheter är barnarbete ett utbrett fenomen på tobaksplantage runt om i världen. I länder som Argentina, Brasilien, Kina, Indien, Indonesien, Malawi och Zimbabwe har många familjer, på grund av den låga ersättningen de får av tobaksbolagen, inte något annat val än att låta sina barn slita på fälten. I Brasiliens hetta kan 14-årige Maicol inte använda skyddsutrustning – trots a...

Trots att de allra flesta tobaksproducerande länder har skrivit under FN:s konvention om barns rättigheter är barnarbete ett utbrett fenomen på tobaksplantage runt om i världen. I länder som Argentina, Brasilien, Kina, Indien, Indonesien, Malawi och Zimbabwe har många familjer, på grund av den låga ersättningen de får av tobaksbolagen, inte något annat val än att låta sina barn slita på fälten.

I Brasiliens hetta kan 14-årige Maicol inte använda skyddsutrustning - trots att han besprutar tobaksplantorna med giftigt bekämpningsmedel.
I Brasiliens hetta kan 14-årige Maicol inte använda skyddsutrustning - trots att han besprutar tobaksplantorna med giftigt bekämpningsmedel.

I filmen Tobakens Barn, som tagits fram av Plan Sverige och dokumentärfilmaren Sven Irving, får vi följa ett gäng barn som alla påverkats av tobaksindustrins hänsynslösa ageranden. Det är en bister verklighet som visas upp. Lungskador, diarréer, inre blödningar och självmord är bara några av konsekvenserna för de hårt arbetande barnen.

Elin Ramfalk är generalsekreterare på A Non Smoking Generation, som arbetar med att upplysa svenska ungdomar om hur samhället och vår omvärld påverkas av tobaksindustrin. De har bland annat tagit fram diskussionsmaterial för att uppmärksamma detta, och genom att sprida kunskap i landets skolor försöker de få ungdomarna att se på tobaken med nya ögon och bli mer engagerade i frågan.

– Världen påverkas på många olika sätt av tobaksindustrin, berättar Elin Ramfalk. I fattiga länder drabbas de som odlar tobak genom att de blir fysiskt och psykiskt sjuka av arbetet.

Även miljön påverkas av tobaksbruket. Inte bara här i Sverige, där gamla fimpar sprids som konfetti över gatorna, utan även globalt där bekämpningsmedlet som används vid tobaksodling gör odlarna sjuka och förstör grundvattnet. Värdefull regnskog huggs ned för att lämna plats för tobaksodlingar och för att användas som ved när tobaksbladen ska torkas.

– Tobaksindustrin försöker framställa sin industri på ett sätt som verkar godhjärtat. De visar “ekologisk tobak” [Elins citationstecken] och lyfter fram sina välgörenhetsprojekt. Men dessa små välgörenhetsaktioner är långt ifrån märkbara när man jämför med hur mycket ont de bidrar till, berättar Elin Ramfalk.

10-åriga Ruble från Bangladesh tvingades sluta skolan för att hjälpa sin pappa med tobaksodlingen. Nu lider han av svåra hjärt- och lungproblem.
10-åriga Ruble från Bangladesh tvingades sluta skolan för att hjälpa sin pappa med tobaksodlingen. Nu lider han av svåra hjärt- och lungproblem.

I takt med att tobaksbruket minskat i västvärlden har tobaksbolagen riktat fokus mot utvecklingsländerna. Idag lever 85 % av världens rökare i dessa länder, och det är barnen som tvingas bära den tyngsta bördan när den pengahungriga industrin försöker hålla nere produktionskostnaderna. För tobaksbolagen och plantageägarna innebär nämligen barnens arbetskraft en stor ekonomisk fördel. Barnen har inga kontrakt, får lägre lön, inga löneförmåner och arbetar säsongsbaserat.

Dessutom riktar tobaksbolagen indirekt sin aggressiva marknadsföring mot ungdomar, något som upprör Elin Ramfalk:

– Tobaksbolagen påstår att de absolut inte vill marknadsföra sina produkter till ungdomar, men samtidigt sponsrar de kändisar och använder sig av produktplacering i filmer eller på foton som är riktade till ungdomar. Exempelvis syns Robert Pattinsson från Twilight väldigt ofta med en cigg i handen. Frågan är om det bara är en slump?




Ungdomar.se har utan framgång sökt representanter från tobaksindustrin.

Bildkälla: tobaccoschildren.org