Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Sherlock visar prov på stort intellekt och Watson på stor lojalitet. Så långt stämmer de överens med Arthur Conan Doyles deckarduo men där slutar också likheterna. Sherlock (Robert Downey Jr) och Watson (Jude Law) är långt mycket stiligare, yngre och mer ecxentriska än jag föreställde mig när jag som tonåring läste böckerna. Med humor, charmerande arrogans, acceptans för varandras olikheter och tvådagars-stubb charmar båda karaktärer sig till slut in hos mig och jag känner ...

Sherlock visar prov på stort intellekt och Watson på stor lojalitet. Så långt stämmer de överens med Arthur Conan Doyles deckarduo men där slutar också likheterna. Sherlock (Robert Downey Jr) och Watson (Jude Law) är långt mycket stiligare, yngre och mer ecxentriska än jag föreställde mig när jag som tonåring läste böckerna. Med humor, charmerande arrogans, acceptans för varandras olikheter och tvådagars-stubb charmar båda karaktärer sig till slut in hos mig och jag känner förtroende nog att följa med på ett invecklat äventyr.


Roberts mycket bra skådespelarinsats överglänser Judes som ändå fungerar bra på grund av ett gott samspel. Vår svenska Noomi Rapace gör dock inte tillräckligt för att övertyga i sin roll som zigenerska tillika spådam. Kanske det är ett resultat av bristande regi och otillräckligt utrymme för den annnars begåvade aktrisen att utveckla karaktären till en mer mångbottnad personlighet.

Ett misstag i filmen är att regissören Guy Richie gärna skildrar våldsamma situationer som slagsmål eller eldstrider genom att frysa eller sakta ner filmen. Detta medan kulsalvor och bråten far i publikens riktning. För en stund undrar jag om filmen möjligen också visas i 3D för då skulle detta grepp i det här fallet vara långt mycket mer logiskt.


A Game of Shadows uppfyller ändå sitt syfte som äventyrsfilm. Det är en skön avslappning som för dig in i en helt annan värld för hela två timmar och nio minuter.

3