Pippi Långstrump är makalös på att alltid lyckas med sina idéer. Med hjälp av ett gott hjärta och en kappsäck full med guldpengar glider hon från det ena galna upptåget till det andra. Men det går faktiskt att lyckas med sin pangidé även om kappsäcken är tom. Ett sätt är crowdfunding: Du lägger upp din idé på en sajt och bjuder in människor till att stötta ditt projekt med små och stora summor. I gengäld erbjuder du en belöning – en t-shirt, bättre karma eller kanske att få sjunga på skivan du drömmer om att kunna ge ut.
– Det är bara att lägga upp din idé och testa, men du måste tro på den, säger Lena Carlsson på fundedbyme.com, som startade förra året och är först i Sverige och störst i Norden i sitt slag.
18-åriga Klara Bartilsson crowdfundade ihop tryckerikostnaderna för sin street art-bok. Foto: Urban Artroom.
Det är de amerikanska vindarna som har blåst över Atlanten och tagit med sig det superpopulära fenomenet till Europa. Sedan Funded By Me startade har de fått in över 900 000 kronor till sammanlagt 215 olika projekt (varav ungefär hälften drivs av unga människor). Föräldrarna till lille Hugo med den dödliga sjukdomen EB har fått ihop pengar till en operation, en ”ADHD-nörd” (som hon kallar sig själv) har fått hjälp med att kunna köpa en smartphone som kan hjälpa henne mycket i vardagen och skolklasser kämpar för fullt med att skramla ihop till klassresor.
Klara Bartilsson, 18, från Göteborg går sista året på gymnasiet och är en av 215 som har fått hjälp med att förverkliga sitt projekt. Hon pluggar grafisk kommunikation och gjorde i höstas en bok om street art som projektarbete.
– Jag ville inte att den bara skulle hamna på lärarens skrivbord utan jag ville ge ut den, men jag hade inte pengar till det själv …
Det var Klaras pappa som tipsade henne om crowdfunding och hon var snabb att haka på.
Var det enkelt?– Ja jätteenkelt, det gick hur fort som helst att lägga upp projektet. Det enda som var lite krångligt var för folk att sätta in pengar, men det gick ju bra till slut.
Klara fick in 4 000 kronor vilket gjorde att hon kunde trycka 25 böcker. Några gav hon som belöning till dem som satt in mer än 300 kronor, medan resten säljs på ett gatukonstgalleri i Göteborg.
– Om man inte har någon förälder som vill ge en pengar är det ju svårt att förverkliga ett projekt. Så det här har verkligen hjälpt mig jättemycket och jag kan absolut tipsa fler om att prova.
– Det är liksom ingen som känner till det, många har hört talas om crowdfunding men vet inte att det finns i Sverige!
Fem frågor till Lena, coach på fundedbyme.comJag har en riktig pangidé, vad gör jag?– Gå in på vår sajt och fyller i vad vi efterfrågar, texter och mål och något att ge tillbaka till finansiärerna. Men sedan måste du göra mycket själv, sprida ditt projekt till människor du känner, vara aktiv på sociala forum, knacka dörr… Den som inte jobbar för sitt projekt utan bara lägger upp det får ofta inga pengar. Då känner ju ingen till det.
Säger ni nej till många?– Nej, till nästan ingen alls. Vi har sagt nej när vi har misstänkt bedrägeriförsök eller när idén varit direkt olämplig – som några som ville hyra ett garage och fotografera unga tjejer i. Men annars tar vi emot alla projekt, även om vi ibland uppmuntrar till att tänka om och förtydliga.
Hur vet jag att ingen snor min idé?– Det är ju nackdelen, att det vet du inte. Men jag tror att man ska ta det som en komplimang om någon annan vill göra samma sak. Men det är klart att man måste tänka efter innan, om det går att få ett patent.
Vad kostar det?– Vi tar 6 procent av summan som man har dragit in. Men om man inte når upp till sitt minimimål (en summa som man bestämmer själv) betalas alla pengar tillbaka till finansiärerna och vi tar ingen avgift.
Hur ska jag tänka för att få folk att skänka pengar till just mitt projekt?– Tänk dig själv att det är du som går in med 100 kronor, vem skulle du stötta?