Jag tycker det är jobbigt med alla som för liv o pratar på lektionerna, har svårt att koncentrera mig. varför gör inte lärarna mer för att det ska vara tyst och skönt i klassrummen?– Detta med ordningen i klassrummet? Den forskning som ligger till grund för lärandet
handlar om kommunikation och om att utveckla gemensamt lärande i klassrummet.
Samtalstonen ska vara som på andra platser – respektfull. Jag har aldrig några riktigt tysta lektioner men däremot gärna lågmälda, med mummel och samtal om det vi gör och det som äger rum I klassrummet. Det låter som om du besväras av att det är stökigt och bråkigt och avsaknad av ett innehåll? Är det så?
-----
När jag gick i grundskolan och gymnasiet hade jag väldigt dåliga betyg. Detta blev mina lärare varse om och vi gjorde ofta överenskommelser i stil med "gör så här mycket då, så får du i alla fall G". Då gjorde jag motvilligt minimumet, fick godkänt och tog farväl till ämnet.
Senare i livet upptäckte jag min kärlek för ett av ämnena och läste det sedan på högskolan, där man jobbar mest själv och har opersonliga föreläsningar. Jag fick väldigt bra betyg.
Jag undrar, upplever du det som att lärarens standardmetod handlar mer om att få eleven godkänd än att göra eleven intresserad av ämnet? Om "nej", vad är din förklaring till att sådant förekommer och om "ja", borde inte elevens intresse för ämnet vara det absolut viktigaste eftersom man bara glömmer det man inte är intresserad av och aldrig utvecklar sig?
Och ifall du håller med mig och tycker att det är ett problem, kan du föreslå en
lösning?– Jag blir uppriktigt ledsen över att läsa hur du blev godkänd på grund av någon slags mängd att läsa och lära, och inte för att du blir engagerad i ämnet och finner ämnet intressant. Det borde ligga i undervisningens ansvar att skapa såväl kunskaper om och i samt utveckla såväl nyfikenhet under lektioner som för framtiden. Det är lärarens uppgift att skapa möjligheter för ett taklöst lärande och det upplever man genom engagemang och nyfikenhet.
Vad tycker du om betyg i mellanstadiet?– Betyg är en svår fråga. Om jag frågar mina elever så har de velat ha betyg tidigare än årskurs sex. Det är för att verkligen veta att de kan saker och ting. Jag har alltid dokumenterat mina elevers lärande noggrant och kan mer eller mindre alltid, och nästan varje dag, tala om hur deras lärande ser ut. Jag tror att det är viktigt att ständigt samtala om lärandet och dess innehåll med eleverna.
-----
Hej Anne-Marie,
Först måste jag säga att du verkligen ut som en typisk lärare! Vad tycker du om att skolor delar ut gratis datorer till elever och att man använder iPads och sånt i undervisningen? Ser du några risker med all teknik i skolan, eller är det bara bra?– Ja, bilden av den typiske läraren kanske jag är. Jag har huvudet fullt av pedagogiska tankar och du träffar helt rätt när du frågar mig om datorer till eleverna. Skolan ska vara verklighetsanknuten och givetvis ha de redskap som elever använder utanför skolan. Jag ser inga risker med teknik I skolan mer utmaningar. Vi måste lära oss att handskas med tekniken, hur vi skriver tillvarandra, hur vi besvarar och hur vi socialiserar oss, alltså umgås via nätet. Vi måste alltid tala om källorna och ställa oss frågande till innehåll. Det möjliggör teknik. Det är väl också så att summan av om det blir bra eller dåligt handlar om hur läraren förstår och vill utveckla det eleverna kan och gör. Det handlar alltid om undervisning och möjligheterna med den. Skulle du vilja vara med och utmana kunskaper och lärande så tycker jag du ska söka till lärare. Tack för din fråga.