August Strindbergs “Fröken Julie” är en tidlös klassiker. Det är en en berättelse om kärlek, åtrå, sexualitet, klass, sociala skrankor, ambitioner, drömmar och mordiskhet och den spelas ständigt på världens stora och små teaterscener. Men aldrig förr har den berättats filmiskt på 3 minuter.
Hela 24 stycken filmgrupper med ungdomar mellan 12-18 år, från hela landet, anmälde sig till tävlingen. Men bara ett bidrag kunde vinna äran och priset på 5 000 kronor!
Jury har varit författaren Mats Wahl, webbredaktör på Ungdomar.se, André Vifot Haas, teaterchefen vid Strindbergs Intima Teater, Ture Rangström samt marknadsansvarig vid Opal bokförlag, Melina Nordstrand. Vid sidan av tävlingen utdelas även ett hederspris om 1 000 kronor samt ett hedersomnämnande.
Vinnare – 5 000 kronor
Hanna Jansson och Filippa Andersson, 15 år gamla, från Kungsbacka.
Juryns motivering:
Filmarna har en idé som är genomförd med avsevärd precision. Vad gäller sammanfattningen av dramat är den fyndig och träffande. Den filmiska gestaltningen är utmärkt. Vi möter en självfixerad och i spegelvärlden fångad Julie som blott förmår dansa med sig själv. Det finns en skönhet i berättartekniken som är slående. Slående är också hur väl filmarna lyckas skapa en film som går fram till åskådaren som någonting färdigt och komplett, trots att endast nittio sekunder används. Hanna Jansson och Filippa Andersson vann också tävlingen "Vanja och Ville" (går att se på Storyland.se).
Hederspris – 1 000 kronor
Majken Nilsen, Linus Emmoth, Linn Mildén, Jesper Taivaloja, Tina Johansson, Linda Kahju, Paul Murgueytio och Elise Carlsson från De Geergymnasiet i Norrköping.
Juryns motivering:
Filmberättandet är snyggt och väl genomfört. Utsnittet ur dramat är fokuserat på åtrå, maktkamp och död i förtvivlan. Filmen innehåller övertygande skådespelarinsatser och en god portion humor.
Hedersomnämnande – bokpaket
Frida Andreassen, Fredrik Norrgård, Simon Kalio, Sofie Seaton och Lukas Lidsell från Rönninge Gymnasium.
Juryns motivering:
Filmiskt snyggt är berättelsen förlagd till nutid. Teman som fiskats upp ur pjäsen är vällustig maktutövning, underkastelse och den försmåddas sorg. Kristins plats som den åsidosatta får förhållandevis stor plats, vilket inte är så vanligt. Hanterandet av skor och stövlar förankrar berättelsen ytterligare i Strindbergs pjäs.
–––––
Samtliga inskickade tävlingsbidrag går att se här.