De vanligaste frågorna om homo- och bisexualitet

Illustration: Marielle Hagblad
Illustration: Marielle Hagblad
En del gillar tjejer.
Andra gillar killar.
Vissa tycker om båda.

Det borde vara punkt där. Men tyvärr är det fortfarande så att homo- och bisexualitet öppet kritiseras av vissa, och att människor ibland tvingas argumentera för rätten till sin sexuella läggning. Fortfarande är det många unga som skäms eller mår dåligt på grund av sin sexuella läggning. Det är sorgligt, för egentligen finns det inte något att debattera.

Postivt är i alla fall att fler och fler vågar trotsa heteronormen och fördomarna. Kanske är det här med sexuell läggning ingen stor grej i framtiden.

Tills dess kommer i alla fall här några svar som förhoppningsvis kan hjälpa dig som går runt och funderar.

Hur vet jag vilken sexuell läggning jag har?
Som ung med den här typen av tankar befinner du dig just nu i orkanens öga. Du är full av hormoner, full av fysisk och psykisk utveckling, full av förbud och fördomar och tankar kring din sexualitet. Vid den här punkten vill du ha svar på frågor som “Vem är jag?”, “Hur ser mitt liv ut i framtiden?” och “I vilken sexuell identitet ska jag landa”. Det är inte konstigt att det stormar.

Svaren på dina frågor finns dessvärre kanske inte idag eftersom det inte finns något särskilt tillfälle när alla bitarna är på plats. För en del människor kan det bli tydligt ganska tidigt vilken sexuell läggning de har, men för andra kommer svaren bit för bit långt senare. Ofta måste svaren få växa fram i den takt du mognar. Att stressa och tvinga fram dem kan säkert bli både förvirrande och fel.

Viktigt är att inte hålla sina tankar för sig själv när man funderar som du gör. Då kan du fastna i “fel spår” istället för att vara öppen för olika möjligheter och alternativ. Om du inte har någon riktigt bra kompis eller någon vuxen som du har stort förtroende för kan du ringa till närmaste ungdomsmottagning och be att få tid för ett samtal. Personalen där är vana vid att snacka med ungdomar och kan ge dig stöd kring dina funderingar. Du hittar din närmaste ungdomsmottagning på Umo.se!

Jag tror att jag är homosexuell, hur vet jag?
Går du och bär på sådana här funderingar har du sannolikt tänkt mycket mer än du känt efter. Med hjälp av våra tankar sorterar vi alla slags känslor vi stöter på i livet för att få lite ordning på tillvaron. Det sker oftast automatiskt utan att vi märker det. Dessutom har tankarna uppgiften att hålla styr på känslorna. När vi exempelvis är tvungna att att gå till skola eller arbete och inte alls känner för det, tvingar eller peppar vi oss dit med hjälp av förnuftiga tankar och tränger samtidigt undan de där känslorna som vill stanna kvar hemma i sängen eller göra något annat som är mycket roligare. När det gäller din fråga är det ofta med hjälp av känslorna, och inte tankarna, som du i första hand finner ett svar.

Vi testar en sak. Besvara frågorna nedan, och försök att inte tänka för mycket när du gör det utan i stället fokusera på känslorna.

– Skulle det vara mysigt att kramas eller kyssas med någon av samma kön?
– Kan du tänka dig att ligga med någon av samma kön?
– Har du fantiserat om det?
– Har du någon gång blivit förälskad i någon av samma kön?

Många gånger kan det vara jobbigt att svara på sådana här frågor. För även om samhället idag har en mycket friare syn på homosexualitet än tidigare är det forfarande en bit kvar innan det är lika accepterat som heterosexualitet. Och det kan ofta påverka någon som inte är riktigt säker på sin sexuella läggning. Avslutningsvis är det inte så ovanligt att människor långt upp i vuxen ålder går och funderar över sin sexuella läggning. Med andra ord är det inte bråttom, utan ta den tid du behöver så att det blir rätt för dig själv!

Hur är det att vara homosexuell?
Det går inte att ge ett rätt svar på den här frågan eftersom alla upplever det på sitt sätt. Du får helt enkelt olika svar beroende på vem du frågar. En del är stolta över sin sexuella läggning, samtidigt som vissa känner djup skam.

Hur är det att vara heterosexuell? Om du frågar tio olika personer får du säkert också tio olika svar...


Hur har man sex om man är homosexuell?
Det är självklart olika från person till person vad man föredrar. På samma sätt som att alla heterosexuella inte har sex på exakt samma sätt. På SVT:s sajt Sex veckor kan du kika på när Jesper går på Slickskola hos Matilda Berggren, flata och programledare för Ligga med P3. Spana också in avsnittet där Eshan träffar Robert Jacobsson, bög och utbildad sexolog . Förutom alla Ehsans frågor om hur det är att vara homo idag får han lära sig att alla bögar inte automatiskt gillar analsex men får också reda på hur man gör, om man nu vill testa.

Jag är homosexuell, vad ska jag göra?
Egentligen ska du inte göra så mycket annorlunda än vad du skulle om du inte var homosexuell. Det kan kanske låta som ett dumt och självklart svar men att försöka leva ditt liv på ett för dig så bra sätt som möjligt gäller alla människor, oavsett sexuell läggning.

Jag vet inte om jag vågar berätta för mina föräldrar. Hur ska jag komma ut för dem?
Uppenbarligen spelar dina föräldras åsikter stor roll för hur du mår psykiskt kring din sexuella läggning. Antagligen utgår du ifrån att de skulle bli besvikna, ledsna eller arga. Eller allt på en gång. Förmodligen pendlar du mellan alla möjliga känslor och rädslor när du tänker på hur de skulle kunna reagera, och ju längre tid som går, desto sämre mår du. Då ska vi se vad vi kan ge dig för perspektiv på din situation. Antingen berättar du om din sexuella läggning, eller också berättar du ingenting.

Vilka fördelar finns det med att berätta? Något som definitivt skulle bidra till att din situation bev lättare vore om dina föräldrar accpeterade din sexualitet, även om det kanske skulle ta lite tid. På det sättet skulle din självkänsla sannolikt få sig en rejält och välbehövlig knuff framåt. Dessutom skulle du kunna få en kick bara av att du tog steget och berättade. Kanske skulle du också slippa en eventuell känsla av att smyga runt nästan som en brottsling. Den här typen av hemligheter har ofta en tendens att sakta men säkert urholka ens självförtroende. På det stora hela skulle det avlasta dig på alla möjliga sätt om du berättade.

Och om du struntar i att berätta? Vilka fördelar finns det om du skulle göra så? En självklar punkt vore att du slipper alla eventuella negativa reaktioner från dina föräldrar. Det vore ju skönt. En annan sak som skulle kunna vara positiv för din självkänsla vore att du genom själva valet att inte berätta, skulle stärka din vuxna identitet på grund att du helt enkelt anser dig vara tillräckligt vuxen för att klara dig själv på den här punkten. Du behöver varken föräldrarnas åsikter eller godkännande för ditt eget sätt att leva. Att inte berätta skulle också kunna vara ett sätt för dig att träna upp din förmåga till att se på din sexualitet som något högst personligt som inte angår någon annan än dig själv och den/de personer du omsorgsfullt väljer ut. På det stora hela skulle det kunna bidra till att gynna din självständighet.
Men något som du skulle gå miste om är ju chansen att få dina föräldrars stöd/välsignelse vad det gäller din sexuella läggning. Också den psykologiska effekten av att faktiskt våga ta steget och berätta, vilket skulle kunna bidra till att du blev mer självständig genom att markera din personlighets alla sidor gentemot föräldrarna.

Det är förstås knepigt, men vilket alternativ du än väljer är huvudsaken att du själv tycker att det känns bäst. Om du tycker att det känns jobbigt och vill ha någon att prata med kan du vända dig till RFLS Ungdom. De har en massa aktiviteter och stöd för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner!

Har du fler frågor om homo- och bisexualitet? Spana in vårt frågearkiv. Kanske hittar du svaret där!