– Jag hade nog trott att utvecklingen kommit mycket längre. Det finns ingen drivande kraft – varken hos politikerna eller folket – och det är något jag får förklara för mina vänner i Sverige. Det finns ingen ömsesidig respekt och det är ganska konstigt. Barn går ju i skolan tillsammans men det är föräldrarna som är djupt rotade i apartheid. Så jag kände en hopplöshet för jag kan ju inte påverka som utbytesstudent, resonerar hon.
Frustrationen och uppgivenheten att inte kunna påverka samhället syns i Ebbas ögon. Men även om hon har ett kluvet förhållande till samhället så hon älskar Sydafrika. I skolan pluggade hon Life-Orientation, fysik, biologi, matte och engelska. Förutom engelska lärde hon sig afrikaans som är det andra stora språket i Sydafrika.
Ett hållbart samhälle innebär att ingen grupp missgynnas och allas rättigheter är lika viktiga. Ebba pratar engagerat om hur viktigt det är med rätten till utbildning. Alla ungdomar får gå i skolan.
– Sydafrika ser utbildning som det bästa sättet att lyfta nationen. Utbildning är viktigt, och man ger stipendier till de som vill studera vidare men inte har råd, menar Ebba.
Idag pluggar hon på KTH i Stockholm och är just nu mitt uppe i repetitionerna för spexet, där Ebba spelar en av huvudrollerna. Engagemanget för samhällsfrågor är fortfarande stort och Ebba vill vara med och påverka. I framtiden kan hon bland annat tänka sig att arbeta med miljöfrågor. Att arbeta i Sydafrika lockar också, men då snarare som aktivist – för att verkligen kunna få vara med och förändra.
– Jag älskar ju trots allt det landet, säger Ebba och ler.