user-image
Okänd
Tjej

är jag för ung för att ha sex? jag är tretton år, och vill verkligen ha det med min pojkvän. vad tycker du? (jag är väldigt tidig i mitt utvecklande)


SVAR

Det går aldrig att sätta någon exakt gräns på i vilken ålder man är mogen att ha sex och inte, för det skiljer sig så mycket åt från person till person. Men generellt kan man säga att det är väldigt tidigt att ha sex när man är 13 år, och att det vanligtvis brukar visa sig att 13-åringar inte är mogna för att ha sex utifrån flera perspektiv. Min erfarenhet är också den att det sällan varit bra för personer ifråga att ha sex så tidigt, vilket man oftast inte insett förrän efteråt, och ibland då väldigt långt efteråt. Men självklart har jag även träffat personer som haft sex så tidigt, och som varken tagit skada av det, eller ångrat det. Därför går det inte som jag sade tidigare att sätta någon absolut gräns för det här, utan man kan bara dra en generell slutsats, och utifrån den slutsatsen är du för ung.

Så detta är det enda svar jag kan ge dig. För i ditt fall kan jag inte ha någon synpunkt mer än utifrån hur det vanligtvis (generellt) brukar vara. Detta beror på att jag inte vet något om dig mer än din ålder, och utifrån det kan jag alltså inte säga mer än vad jag redan sagt i frågan om du är för ung för att ha sex eller inte.
Mitt råd blir istället att du pratar med någon som känner dig, eller som har möjlighet att prata med dig personligen. I första hand tycker jag att du skall prata med någon av dina föräldrar om det här, om ni nu har en sådan relation att ni kan prata om sådana här saker. Annars kanske du har ett äldre syskon, eller någon annan äldre i närheten som du litar på, och som skulle kunna prata med dig om det här. Ett annat alternativ är att du går till skolsköterskan, skolkuratorn eller kuratorn på Ungdomsmottagningen och diskuterar det här. Att få diskutera det här med någon som kan komma med synpunkter och ge dig lite idéer att fundera kring, kan vara ett sätt att komma fram till om du själv känner dig mogen för detta eller inte.

Sedan behöver du ju också prata med din kille om detta. Vad säger han? Är han mogen för att ha sex? (Jag förutsätter här att din kille inte är 15 år eller äldre, vilket skulle göra det direkt olagligt för honom att ha sex med dig.)

Mer än så här kan jag inte svara dig, utan nu får du själv fundera och förhoppningsvis prata med personer i din närhet som skulle kunna ge dig mer synpunkter på detta.

Visningar : 1071