user-image
Okänd
Tjej

Jag ska snart ta studenten och har tidigare verkligen längtat efter att få sluta skolan. Men ju närmar den dagen kommer desto mer orolig blir jag. Det känns så fruktansvärt stort allihop! Att vakna upp en dag och ha någon rutin som man haft de senaste 12 åren.Jag vet vad jag vill plugga för något på universitetet men jag känner mig jätteorolig för att misslyckas med mina framtida studier och arbete. Allt hänger ju på mig nu och de beslut jag tar kommer ju vara jätteviktiga för min framtid. Skulle bli mycket glad för ett svar!


SVAR

Det är många som känner precis som du när dom står inför en stor förändring. Du skall snart sluta skolan som är så välbekant för dig, där du vet vad du skall göra, hur du ska bete dig, och vad du klarar av.
Efter examen kommer något nytt, som du inte nu kan förutsäga hur det kommer att bli och kännas. Och det är självklart så att det är naturligt att känna osäkerhet i din situation.

Hur det hela kommer att vara och hur det kommer gå för dig, kan jag inte säga något om, utan det måste framtiden få utvisa, men jag kan ge dig några saker att fundera över på vägen.
För det första så är det faktiskt inte så att du nu helt plötsligt står och faller med dina egna beslut och val, utan någon erfarenhet av att fatta beslut och göra val. Du har under hela din uppväxt gjort val och tagit beslut, fastän du kanske inte tänkt på det. Det kan ha handlat om allt från hur du skall klä dig och visa din personlighet, till vilka kompisar du valt att umgås med, och vilka fritidsintressen du valt att utveckla. Hur pass mycket arbete du lagt ner i skolan är också något du valt, vilket påverkat dina möjligheter att välja gymnasieprogram, och sedermera högskola om det var det du var intresserad av.
Alla dom här valen du redan gjort har format dig som person och fått konsekvenser i ditt liv. För tänk bara om du valt att umgås med helt andra kompisar, gjort något helt annat på fritiden, valt ett annat gymnasieprogram osv. Tror du inte att du själv och ditt liv hade sett lite annorlunda ut då?

Poängen med det jag säger är att du faktiskt redan gjort en massa val som påverkat ditt liv och din framtid, så det som kommer efter gymnasietiden är inget nytt i det avseendet. Och om du tänker på det så kanske du kommer underfund med att det inte varit så farligt att ta dom här besluten, och att många val ter sig ganska självklara när man väl står inför dom. Kanske har du också fattat beslut och gjort val som lett till misslyckande, allt från att välja en för kort väg i omhoppningen som gjorde att hästen rev (om du nu tex ridit), till att bli tillsammans med fel kille då han bara sårade dig, osv, osv. Men om du tänker på alla dom gånger du valt fel och tagit fel beslut i en situation, så är jag ganska säker på att du nu kan se att du lärt dig något av dom besluten också, och att det faktiskt gick att välja något annat efter att du kommit på att det du valde först var fel.
Och då är vi inne på det andra jag vill säga om framtiden.
Visst kan det vara så att det kan kännas mer allvarligt att välja fel program på högskolan, fel yrke, osv, än att välja fel kompisar att umgås med på gymnasiet. Men faktiskt så är principen densamma. Livet funkar nämligen inte så att vi i förväg kan veta vad som är rätt för oss, och det som känns rätt under en period, kan ändå kännas fel längre fram. Detta innebär att man ofta måste testa för att veta om det känns rätt eller fel, och man måste samtidigt inse att få val här i livet är val vi måste hålla fast vid hela livet. Vissa val går självklart inte att reparera. Väljer du att klättra uppför ett berg, faller ner och blir förlamad, kan du inte ändra det faktum att du blivit skadad. Men du kan fortfarande välja hur du ser på din situation. Och när det gäller andra val som inte leder till så dramatiska konsekvenser som jag nyss nämnde, så går det nästan alltid att göra ett nytt val.
Så skulle det visa sig att du efter ett år känner att du går på fel program på högskolan, är det inga större svårigheter att välja om. Skulle du efter flera år i ditt yrke känna att du inte trivs, går det att antingen omskola sig till något annat, eller helt enkelt byta. Och i den här situationen gäller samma sak som jag sade när jag pratade om att göra ett val så man blev skadad för livet. Allt handlar om hur du ser på din situation. Det betyder att om du VÄLJER att se på ditt val som misslyckat, och att du själv misslyckats för att du tex inte trivs på det högskoleprogram du valt, kommer du också att KÄNNA dig misslyckad. Men om du VÄLJER att se det som att du nu fått en bra erfarenhet och kommit ett steg närmare det du egentligen vill (vilket man faktiskt gör när man kan sortera bort något man trodde man ville, men som visade sig vara fel), så kommer du inte att känna dig misslyckad, utan istället bli starkare och känna en tilltro till din egen förmåga. Så två männniskor kan alltså göra exakt samma sak, men se på det så olika att den ena känner sig misslyckad, och den andra känner sig stärkt. Och om du kommer tillhöra den ena eller andra sidan avgör du själv. Det är sålunda valet kring hur du skall se på dina framtida beslut du skall koncentrera dig på. Dom andra valen när det gäller jobb och skola, går alltid att ändra, varför det inte finns någon anledning att känna rädsla för misslyckanden om man själv inte väljer att se det som misslyckat.

Visningar : 1044