user-image
Okänd
Tjej

Jag har en tjejkompis som jag umgås mycket med. Vi pratar varje dag i telefonen och träffas nästan varje dag. Problemet är att jag gör allt hon säger och jag låter henne bestämma allt. Jag ändrar min åsikt efter henne. Det känns konstigt eftersom jag brukar vara självständig och ganska dominant mot andra.Jag bryr mig inte så mycket om vad andra säger utan går min egen väg, utom med min kompis. Vad beror det på och vad kan jag göra? Ett annat problem är att hon alltid avbyter mej när vi är med andra och hon pratar jättemycket så att jag inte får chans att prata. Så gör hon inte när vi är ensamma. Det känns som att hon försöker tävla med mej. Jag har pratat med henne men hon säger bara att hon pratar mycket för att hon blir nervös. Vad ska jag göra?


SVAR

Det är inte ovanligt att kompisrelationer innehåller moment av tävlan och konkurrens, speciellt när man kommer upp i den åldern då det börjar bli väldigt viktigt att bli bekräftad i sociala sammanhang och skaffa sig en social positiion, vilket det börjar bli från cirka 15-16 och uppåt.
I sådana kompisrelationer så blir det ofta som i en familj, nämligen att man tar/får på sig olika roller. Det kan vara tämligen komplicerade mekanismer som avgör vilken roll man tar/får, varför det kan vara svårt att säga exakt varför någon tagit/fått en roll. Men det är inte ovanligt att man tar/får en roll som man kanske inte brukar ha i andra sammanhang, och som man kan ha svårt att både känna igen sig i, och ta sig ur.

I ditt fall så gör du dig själv mindre tillsammans med henne, samtidigt som hon också försöker förminska dig genom att tex avbryta dig osv.
Som jag sade så kan det vara svårt att komma på varför man hamnat i den rollen man har, men det går ändå att medvetet arbeta för att försöka förändra den. Det mest drastiska sättet är att sluta umgås med den personen som bidrar till att man sitter fast i en roll man inte gillar, men då förlorar man samtidigt en nära relation till någon varför man inte väljer det här alternativet om inte relationen är väldigt destruktiv.
Det du kan göra istället är att försöka ändra din roll och det kommer bli kämpigt eftersom din kompis omedvetet kommer att motsätta sig det hela, då hon sannolikt har mycket att vinna på att ert inbördes förhållande ser ut som det gör. Genom din underlägsenhet så stärker du ju nämligen hennes självkänsla för stunden och det kommer hon sannolikt inte vilja ge upp.

För att förändra situationen måste du börja att känna efter vad du egentligen känner och utmana din egen roll genom att gå på din känsla och inte prata utan att tänka. När din kompis tex avbryter dig, så vänta ut henne, och säg sedan direkt "Nu avbröt du mig igen, är du färdig så jag kan få prata till punkt?". Du behöver inte säga det argt eller elakt, utan helt enkelt bara påtala det. Men gör det direkt i situationen och vänta inte tills ni är ensamma. Likadant i andra situationer där du känner att du ändrar åsikt för att följa henne osv. Försök bli medveten om när du ändrar åsikt, och säg direkt högt, att "nej, det där menar jag egentligen inte, nu ändrade jag mig bara efter dig igen, egentligen tycker jag att....."
Inte heller här behöver du låta arg eller sur, utan det handlar mer om att du inför dig själv ska bli medveten om vad du gör, och inte om att du skall få henne att känna dåligt samvete.

Om du hela tiden försöker "titta på dig själv" och lyssna på vad du egentligen säger, och sedan känna efter om det stämmer, så kommer du med tiden att kunna förändra din situation och ta en annan roll än den du har idag.

Visningar : 424