user-image
Okänd
Tjej

Jag har ett problem som jag verkligen inte kan bli av med på egen hand. Jag kan inte vara tillsammans med någon utan att vara otrogen, hur mycket jag än älskar personen. Det låter jättedumt, men jag kan inte hjälpa det… Vet eventuellt vad det kan bero på; att jag under min uppväxt sökte bekräftelse hos en far som inte gav mig det, utan skrek att han hatade mig när han var full osv.. Kanske söker bekräftese från alla håll nuförtiden för att jag itne fick det som liten. Eller? JAg vet ju varför jag gör såhär (om det kan bero på det) men hur kommer jag ifrån mitt beteende och bearbetar detta? Snälla hjälp mig… Vad kostar det att gå till en psykolog ungefär, om man är över 20 år? Känns som ett ganska litet problem, men stort för mig, så tar dom emot en? Tacksam för svar…


SVAR

Du har sannolikt rätt när du kopplar ihop ditt beteende idag, med dina upplevelser av att inte bli sedd och bekräftad när du var yngre. Du är sannolikt också inne på rätt spår när du funderar över att söka hjälp, då det här med att inte kunna vara kvar i en relation innebär ett lidande för dig. Sedan kan jag idag inte säga exakt hur en behandling av problemet kommer se ut då det beror mycket på hur den du träffar jobbar (finns olika terapeutiska metoder), hur ni tillsammans definierar ditt problem, och hur ni kommer överens om att arbeta. Läs gärna mer om det här på www.infomedica.se Använd deras sökfunktion och skriv in ordet psykoterapi för att komma till rätt sida.

När det gäller kostnad så finns det olika alternativ. Dyrast är att gå till en privatpraktiserande psykolog eller legitimerad psykoterapeut. Du hittar dom på Gula sidorna i telefonkatalogen. Priserna varierar en hel del, men det kan röra sig om allt från 300 - 1000/gång. Det kan dock ha sina fördelar att gå privat och det är att det oftast inte är någon kö, och att man själv kan ringa runt och prata med flera tills man hittar någon man tror man kan jobba med. Man har alltså ett större urval.
Ett annat alternativ är att man vänder sig till vuxenpsykiatrins öppenvårdsmottagning. Det är en vanlig mottagning dit man själv kan ringa och beställa tid. Där finns psykologer och psykterapeuter, men i begränsad omfattning, varför dom kan tvingas göra prioriteringar. Det kan betyda att man får vänta länge på en tid, alternativt att man kan få träffa någon som kanske inte är lika mycket utbildad som en psykolog eller psykoterapeut. Man kan dock påverka detta själv till viss grad genom att säga att man vill träffa en psykolog eller psykoterapeut, men det är inte alltid dom önskemålen kan uppfyllas. Kostnaden är dock betydligt lägre, men det kan skilja sig från landsting till landsting, varför det är vanskligt för mig att nämna en summa. Men allt mellan 80-300 per gång kan förekomma, beroende på vilken yrkeskategori man får träffa. För att veta hur det ser ut på den mottagningen närmast dig, vad det kostar och vad dom kan erbjuda dig för hjälp så rekommenderar jag dig att ringa dit. Sannolikt kan du få en tid inom en inte alltför snar framtid och sannolikt får du träffa en psykolog eller legitimerad psykoterapeut om du begär det, men ring dit och prata med dom så berättar dom vidare. Du hittar telefonnummer på dom blå sidorna i telefonkatalogen, annars ringer du landstingets växel så kopplar dom dig (står också på dom blå sidorna)
Ett tredje alternativ är att du ringer din närmaste Ungdomsmottagning. Ibland finns det psykolog på Ungdomsmottagningen, annars så finns det kurator. Även om en kurator inte alltid är utbildad terapeut så kan man komma ganska långt med kuratorssamtal, varför du skulle kunna prova det först om dom inte har någon psykolog. Det är helt gratis att gå till Ungdomsmottagningen och dom tar emot personer som är upp till 25 år. Du hittar telefonnummer under länken "din mottagning" på vår sajt.

Hoppas du hittar något bra alternativ nära dig, för jag tycker du gör helt rätt som försöker ta tag i det här.

Visningar : 400