user-image
Okänd
Annat

hej.. jag har en fråga, om ens föräldrar säger till en rak ut att man beter sig som en hora, kan jag anmäla dom då? Dom fick veta att jag legat med en kille som jag varit tillsammans med i 1,5 måndag ungefär, och tyckte att det var för tidigt, okej jag är bara 16 år, men jag kände att jag vill och jag älskar min pojkvän, och dom kan väll inte hindra mig att ha sex me honom, för jag är ju "byxmyndig". Snälla svara på detta.


SVAR

I princip kan du anmäla dom, för ingen har rätt att kalla en för nedvärderande eller kränkande saker. Det är dock sannolikt väldigt ovanligt att föräldrar blir anmälda på det här sättet, men om personer i skolan kan bli anmälda och dömda för det, så kan är det ju inget som hindrar att föräldrar kan råka ut för samma sak. Förutom polisanmälan så kan man också som barn vända sig till socialtjänsten om man tycker att ens föräldrar kränker en. Socialtjänsten är den instans i samhället som har till uppgift att kontrollera alla fall där det finns en misstanke om fysisk eller psykisk misshandel, eller när man tror att barnet/barnen i familjen inte får den vård och omsorg som dom har rätt till. Så, om du skulle polisanmäla skulle sannolikt polisen koppla in sociatjänsten. Men man kan alltid ta kontakt med socialtjänsten själv också, varför det också är ett alternativ för dig om du nu vill göra en sådan markering.

Det är självklart väldigt ledsamt att höra att dina föräldrar som är vuxna personer säger så här till dig, och jag vet inte hur mycket du pratat med dom om det här, men mitt råd till dig i första hand är att du sätter dig ner med dom och förklarar hur ledsen och sårad du blir över att dom uttrycker sig på det här sättet. Välj ett tillfälle när det är lugnt hemma och ni inte har någon konflikt för annars brukar det vara lönlöst. Självklart önskar jag att du inte skulle behöva ha den här typen av samtal med dina föräldrar, utan dom skulle förstå det här själva, men ibland kan även vuxna brista i sådana här avseenden och behöva bli påminda om att det inte är okay att tex säga att ens barn beter sig som en hora. Vill du ha hjälp med att prata med dom, eller stöd i detta för egen del, så kan du gå till tex Ungdomsmottagningen eller skolkuratorn.

Nu hoppas jag emellertid att det här uttrycket från deras sida var något dom slängde ur sig i vredesmod och att dom tar sitt förnuft tillfånga i det avseendet när ni pratar med varandra. För prata bör ni i vilket fall som helst göra, då deras misstag mycket väl kan vara ett uttryck för att dom blev så oroliga för dig då dom uppenbarligen inte tycker du är mogen nog att ha sex. Då kan tungan slinta ibland även om det inte motiverar eller ursäktar att dom kallar dig för hora.
Mitt råd är emellertid att du sätter dig och pratar med dom även om det här med att ha sex, så du får höra vad dom anser och hur dom motiverar att du skulle vänta. I princip är det nämligen dom som bestämmer i sista änden då det du kallar för byxmyndig inte innebär att föräldrarna inte bestämmer längre. Att bli byxmyndig innebär bara att personen du har sex med inte kan bli straffad för att du inte längre är underårig.
Men bortsett från det så är det av naturliga skäl svårt för föräldrar att kontrollera att ett "förbud" när det gäller sex efterlevs, varför det inte brukar vara någon framkomlig väg. Istället mår alla bäst av om man kan prata med varandra och komma överens om vilka regler som skall gälla, och i det avseendet bör du också lägga energi på att höra deras argument mot varför du inte skulle ha sex.
Börja där, så kan behöver det förhoppningsvis inte gå så långt som till någon form av anmälan.

Visningar : 539