user-image
Okänd
Tjej

Är det olagligt att ha sex med någon som är minderårig om man själv är vuxen? När jag var 14 år träffade jag en kille en kväll, han var 18 år. Den kvällen sög jag av honom, ofrivilligt, sedan sa han att jag måste ha sex med honom (jag var oskuld), för att annars kunde han bli sjuk. Han sa att det är farligt att först göra en kille kåt och sedan inte slutföra det man påbörjat. Hade han rätt? Sedan kände jag mej tvungen att ge honom min oskuld, annars hade han våldtagit mej. Jag mår så dåligt, jag hade planerat att ge min oskuld till den jag gifter mej med, till nån jag älskar, men jag misslyckades. Jag hatade honom, men ändå var jag rädd för att fortsätttta säga nej. Snälla svara på mina frågor


SVAR

Ja, det är definitivt olagligt att ha sex med en underårig om man är vuxen, och dessutom är det ALLTID olagligt att ha sex med någon mot dennes vilja, eller förmå denne att utföra sexuella handlingar, och speciellt allvarligt blir det om personen liksom du är underårig.
Och som en ren faktauppgift så stämmer det inte att det är farligt för en kille att bli upphetsad utan att det sedan blir något mer.

Den här killen du beskriver verkar ha utnyttjat åldersskillnaden till att få sin vilja igenom och med förtäckta hot fått dig att utföra handlingar och ha sex mot din vilja, och det är absolut förbjudet. Hela ansvaret faller också på killen då han som vuxen straffmyndig person inte får utnyttja situationer på det här sättet och utsätta dig för påtryckningar som du som 14-åring inte kan förväntas kunna hantera. Det är bl a därför lagen om sexuellt utnyttjande av underårig finns.

Nu vet jag inget om hur gammal du är idag, men enligt min erfarenhet så behöver man oftast hjälp med att hantera den här typen av upplevelser för det är inget som man bara glömmer eller som förvinner av sig självt. Och du beskriver ju också i ditt brev om hur det här plågar dig, varför jag tycker att du skall försöka få en samtalskontakt med någon i närheten av där du bor. Mitt råd är att du vänder dig till psykiatrin (barn-, och ungdomspsykiatrin om du är under 18, annars vuxenpsykiatrin). Där finns psykologer och andra terapeuter som kan hjälpa dig med komma igenom den här händelsen. Tillsammans med den du träffar kan du också prata om en eventuell anmälan mot den här personen. Jag vet att många i din situation kan tycka det är väldigt jobbigt med att tex göra en anmälan, men man bör ändå göra det då ingen människa ska få utnyttja en annan utan att det händer något. Men det är inget du behöver ta ställning till nu, utan i första hand ska du se till att själv få hjälp så du inte ska behöva må som du verkar göra idag. Sedan kan du ta ställning till allt det andra.
Har du en bra kontakt med dina föräldrar eller någon av dem så tveka inte att berätta för dom om vad som hänt dig så dom kan stötta dig både på hemmaplan och med att få rätt hjälp.
Gå gärna in på www.hopp.org och läs mer om sexuellt utnyttjande, för där kommer du upptäcka att du inte är ensam om att känna som du gör.

Visningar : 1311