user-image
Okänd
Tjej

hej! Jag är 19 år och gravid och har problem med min sambo som är fader till barnet. Jag är i 8:e månaden och börjar blir väldigt trött och vill gärna bli omhändertagen. Men han är så egoistisk. Vi har kommit överens om att hjälpas åt med det mesta… Han lovade att han inte skulle festa något mer för det är jobbigt för mig när jag måste titta på när de dricker och blir fulla. men han gör det ändå.. han verkar inte bry sig om mig.. vi bråkar jämt om det när han kommer hem efter att ha festat och jag mår så dåligt av det. han blir så konstig när han är full och skriker en massa elaka saker till mig. Jag orkar inte mer.. jag skulle vilja ta livet av mig, men jag kan inte. har ju något som jag måste ta hand om nu och jag vill lämna min sambo men vill inte att mitt barn ska ha sina föräldrar på två olika håll… han ska ha två föräldrar som bor ihop.. jag ångrar mig så himla mycket att jag behöll detta barnet.. vad ska jag göra .. snälla hjälp mig slippa denna smärta…


SVAR

Dom flesta som väntar barn önskar en framtid tillsammans med den andre föräldern där båda delar på ansvaret och hjälps åt för att ge barnet en bra uppväxt. Många får tyvärr ge avkall på den här önskan då det av en eller annan anledning inte fungerar att leva ihop. Och om det är det bästa för barnet att två föräldrar som inte kommer överens bor ihop, eller om det är bättre att då ha föräldrarna på varsitt håll, det råder det delade meningar om. Men det finns inget som säger att ditt barn skulle ha sämre chanser i livet, eller sämre chanser till att leva ett harmoniskt och lyckligt liv, för att du och barnets pappa inte bor ihop. Sedan kan det finnas andra skäl till varför det är viktigt för en person att även till ett högt pris kämpa för att hålla ihop relationen med den andre föräldern. Kanske har man själv erfarenheter av en skilsmässa som känts jobbig så man inte vill att ens eget barn skall behöva uppleva samma, eller så finns det andra skäl.

Situationen som du beskriver är inte bra varken för dig, din sambo, eller barnet som ni väntar. Uppenbarligen har ni gjort överenskommelser kring hur ni skall leva beroende på att ni skall ha barn, som nu din sambo verkar bryta. Varför han gör så kan jag inte svara på då jag inte känner honom, men det kan finnas rädslor och osäkerhet inför att bli förälder som gör att någon beter sig som din sambo verkar bete sig, men det kan tex också vara ett utslag av ren omognad. Men oavsett vad det är som ligger till grund för hans beteende, så lämnar han dig just nu ensam med dina farhågor och din osäkerhet inför hur ert liv skall bli. Och detta är självklart väldigt illa, varför jag har all förståelse för att du mår dåligt just nu. Jag förstår också att du försökt prata med honom om det här, men att han inte vill lyssna på det örat, varför det krävs andra åtgärder om du fortfarande vill ge det här förhållandet en chans.
Det bästa vore ifall ni tillsammans kunde gå till familjerådgivningen och få hjälp och stöd med att reda ut det som gått snett er emellan. Och denna lösning får du gärna prova men den kan vara svår att genomföra då det snart är dags för dig att föda, och dels så är det sannolikt att din kille inte ens går med på det. Men tror du att det finns en chans så ring gärna familjerådgivningen och prata med dom.
En lite enklare väg är att du berättar för din barnmorska hur du har det och säger att du behöver hjälp. Barnmorskor har stött på problem som era ett flertal gånger, varför du inte behöver skämmas och tro att du/ni är ensamma om detta.
Att berätta för din barnmorska kan leda till två saker. Dels behöver du inte gå runt och bära dom här känslorna ensam, och dels kan barnmorskan hjälpa dig/er att få en stödkontakt. Och enligt min erfarenhet så är det jätteviktigt i en sådan här situation att du i första hand har någon att prata med och få stöd av, så du inte blir lämnad ensam med dina jobbiga känslor.
En stödkontakt av det här slaget kan du ha hjälp av oavsett vad du bestämmer när det gäller ditt förhållande. Och går det, så kan både du och din kille prata med den här personen för att få hjälp att reda ut era problem. Men som sagt, skulle din kille av olika anledningar vägra, så är det ändå viktigt att du får hjälp och stöd för att du skall kunna hitta en väg att skapa ett bra liv för dig och ditt barn oasvett om du bor ihop med din kille eller inte.

Så, tveka inte att ringa din barnmorska och be att få komma dit ganska snabbt. Och skulle det av någon anledning inte fungera så ring Ungdomsmottagningen och be kuratorn där om hjälp, för det finns människor som kan hjälpa till i sådana här lägen, och ibland finns det även stödgrupper för unga mammor där många har samma problem som du själv. Så för din egen och ditt barns skull ring någon av dom jag räknat upp och låt någon stötta dig i din jobbiga situation.

Visningar : 410