user-image
Okänd
Annat

Vikigt.. Min kompis (en tjej) har blivit sexuell utnyttjad en längre tid nu.. Hon e rädd och orkar inte gå igenom nåt. Så jag undrar vad ni tycker jag/hon borde göra i det här läget


SVAR

Det är inte ovanligt att personer som utsätts för övergrepp och blir sexuellt utnyttjade under en längre tid känner sådan stor rädsla och blir så knäckta att dom inte klarar av att göra något för att komma ur det hela. Det kan liknas vid när någon utsätts för en kraftig chock. Då kan personen oftast bli helt paralyserad och inte klara av att göra något för att rädda sig själv. Att bli utsatt för ett sexuellt utnyttjande och dessutom under en längre tid, kan liknas vid att försätta psyket i chock, varför det som sagt inte är ovanligt att personen själv inte ser någon väg ut utan finner sig i sitt öde. Därför är det så viktigt att andra människor runt omkring reagerar precis som du gör nu.
Nu säger du dock inget om hur gammal du själv är varför det kan vara svårt för mig att få en uppfattning om vilken roll du klarar att ta i det här. Men jag förutsätter att du inte är vuxen än och ger dig ett svar utifrån detta.
Mitt råd är att du funderar ifall du har någon vuxen som du tror skulle vara handlingskraftig nog att göra något åt din kompis situation, och som du känner förtroende för. Det kan vara någon förälder, en lärare, en fritidsledare eller vem som helst du känner. Kommer du på någon, så råder jag dig att omgående ta kontakt med den personen och berätta vad som pågår och att din kompis behöver hjälp. Oftast är det bäst om man berättar för kompisen först vad man tänker göra och ger henne chansen att själv vara med och bestämma vem man ska prata med och kanske själv vara med och berätta också. På det sättet behöver man inte känna att man går bakom ryggen på kompisen. Så om det känns okay för dig kan du berätta för din kompis först att du kommer prata med någon vuxen för att få ett slut på det här. Hon kanske motsätter sig det, då rädslan hos henne är för stor, men låt inte detta hindra dig, utan tala lugnt och vänligt om att detta måste få ett slut, och att du tänker göra vad du kan för att hon skall komma ur den situation hon befinner sig i. Förhoppningsvis vaknar ett hopp hos henne och hon kanske till och med själv kan vara med och prata med den vuxne, ensam eller tillsammans med dig som jag nämnde tidigare. Men bli alltså inte förvånad om hon försöker hindra dig från att hjälpa henne, för som jag sade först så kan många som utnyttjas under lång tid tappa så mycket av sin självkänsla att dom till slut nästan tror att dom själva förtjänar att bli behandlade illa, plus att rädslan för vad som kan hända om det blir känt eller anmäls kan vara väldigt stor.

Skulle det nu vara så att du inte hittar någon vuxen som du känner kan axla ett sådant ansvar och som du litar på, råder jag dig till att vända dig till någon på Ungdomsmottagningen eller till skolkuratorn. Dom har kunskapen om vad man gör i sådana här lägen och kan därför hjälpa till så det hela får ett slut och din kompis får hjälp. Så tveka inte att vänd dig till dom, och kanske tycker du att det känns som ett bättre alternativ att göra direkt även om du skulle ha någon annan vuxen du känner förtroende för. Huvudsaken är att du gör vad du kan för att hjälpa din kompis, och det gör du om du låter någon vuxen med tillräcklig kunskap eller handlingskraft få veta vad som pågår.

Visningar : 283