SVAR
Hej! Jag kan inte svara på alla dina frågor men en del av dem ska jag besvara.
När det gäller din kompis kompis tycker jag att du ska fråga henne/honom hur det gick till. Det finns ganska många utbytesprogram för gymnasie-elever så jag kan inte svara på precis vilket han/hon vände sig till.
När det gäller arabiska ska du kolla med det gymnasie som du ska börja, de kanske erbjuder kurser i arabiska! Du kan också kolla med KomVux i din kommun eller något av studieförbunden. Arabiska ges också på en del universitet/högskolor. Allt detta hänger ju på i vilken kommun du bor och vilket utbud som finns.
När det gäller konferenstolkutbildning ges den vid Stockholms universitet. Det är en utbildning som är på 40 poäng = ett läsår. Behörighetskraven är att man ska ha läst minst 120 poäng (= 3år) på universitet/högskola, varav 60 poäng i ett ämne, att man behärskar sitt modersmål till fullo samt att man behärskar minst två andra språk flytande. Man får också avlägga ett antagningsprov.
När det gäller lön för en konferenstolk har jag inte hittat någon uppgift om det, men jag kan tänka mig att det är individuell lönesättning. Behovet av konferenstolkar är stort med tanke på EU.
När det gäller utbildning till tolk i Frankrike, eller annat land, kan jag inte svara på det. Jag kan inget om utbildningar i andra länder. Det du kan göra är att gå in på någon fransk utbildningshemsida och försöka leta information den vägen.
Man kan alltid göra studieuppehåll. Det som händer är att du "sparar" din utbildning och går färdig den när du kommer hem igen. Du kan inte ersätta ett utländskt studieår med ett svenskt eftersom utbildningarna är så olika varandra och ej ger samma behörighet eller examen. Däremot kan du självklart använda dina språkkunskaper för att tenta av en språkkurs som ingår i gymnasieutbildningen. Hur du kan göra det ska du tala med din
språklärare och studie- och yrkesvägledare om.
Stipendier är något du själv söker för utbildningar både inom och utom landet. Om du nu blir utbytesstudent gäller vissa regler och som universitets/högskolestudent andra regler. Kolla detta med den organisation som du tänker söka utbildning genom. Det finns flera olika arrangörer vad gäller utbytesår och liknande. Går man en universitet/högskoleutbildning har man studiemedel.
Många av dina frågor och funderingar tycker jag att du ska ta upp med din studie- och yrkesvägledare. Det känns alltid bra att få tala om sina funderingar och att studie- och yrkesvägledaren kan komma med svar och följdfrågor.
Lycka till!