user-image
Okänd
Annat

Hejsan. Jag är en tjej som är 29 år och vill satsa på att bli piercare. Det är verkligen något jag är intresserad av. Man går som lärling hos en bodypiercer tills man är full lärd. Det jag undrar är hur jag kan få ihop pengar till det. Har hört att ams kan betala det om man ä arbetslös… Och att man kan söka i fonder. Men vad är säkrast… Vad har jag för rätt? Jag kan nog inte ta ett lån själv. Jag har ingen utbildning annars.


SVAR

Det vanligaste när det gäller dessa yrken är att man går som lärling, precis som du skriver. Jag kan tänka mig att en och annan kan få utbildningen betald via AF, men de flesta bekostar sin utbildning själv. Jag kan tänka mig att en del bekostar utbildningen genom att jobba med något annat samtidigt som man går i lära. Andra tar lån på olika sätt, dock inte CSN. När det gäller stipendier ska du kolla med biblioteket om den bok
som finns vad gäller stipendier - jag tror att den heter "Stipendieboken". Jag tycker att du i första hand ska kolla om det finns någon piercare som kan ta emot dig som lärling och också höra hur lång tid en utbildning kan ta. Där kan du också fråga vilken väg de har gått för att skaffa den utbildning de har. Om du är arbtessökande och inskriven på AF ska du kolla med dem vilka möjligheter det finns att gå som lärling med
utbildningsbidrag. Du kan också ta kontakt med KomVux i din kommun och höra vad det finns för möjligheter - även om jag inte tror att de kan ordna någon utbildning men kanske komma med goda tips.
Som du förstår får du söka mycket på egen hand eftersom det inte finns något standardsvar. Samtidigt är det lättare för dig som vet vad du vill - då vet man vad man ska leta efter.

Lycka till!

Visningar : 404