user-image
Okänd
Kille

jag är bög men vågar inte säga till nån. Jag mår dåligt och jag skulle borda få prata med någon. Jag har försökt självmord flera gånger finns det någån framtig för mig annat än skam.


SVAR

Ja, det finns absolut en framtid för dig. Men just nu verkar du ha hamnat i ett läge där du behöver hjälp att reda ut alla känslor du har kring din homosexualitet. Att vara homosexuell är absolut inget skamligt, men då jag vet att vissa i vårt samhälle idag fortfarande diskriminerar homosexuella, och ibland har svårt att förstå det, så finns det många unga homosexuella som känner samma ångest och skam inför att vara homosexuella, som du verkar känna. Det är i sig fruktansvärt att det fortfarande ska vara så, och dom som borde känna skam är dom heterosexuella som utsätter sina medmänniskor för ett sådant onödigt lidande.

Men att det borde vara på annat sätt, hjälper sannolikt inte dig i dagsläget, utan du måste hantera din vardag och ditt liv här och nu. Det är därför jag tycker du skall söka hjälp, för att själv få en chans att prata om din situation och få stöd i att hantera den.
Det du skulle kunna göra är att först ringa till Linje 59. Det är en linje dit unga personer kan ringa, och där man får prata med andra unga som är bi-, eller homosexuella. Dom som jobbar där har tystnadsplikt och man ringer helt gratis, det syns inte ens på telefonräkningen. Att få prata med någon annan som varit i samma situation kan oftast vara till stor hjälp enligt min erfarenhet, varför detta skulle kunna vara ett första alternativ för dig. Numret är 020-59 59 00, och linjen är öppen mellan måndag och onsdag klockan 19-22. Det är bla annat RFSL (riksförbundet för sexuellt likaberättigande) som står för linjen och dom har även rådgivningsmottagningar. Tyvärr finns dom bara på tre ställen i landet (Göteborg, Stockholm, och Malmö). Men bor du någonstans i närheten kan du med fördel ringa dit och beställa en tid. Då får du prata med en kurator som har lång erfarenhet av att prata med personer i din situation. Titta på deras hemsida www.rfsl.se
Klicka sedan på skylten där det står iKurator.

Bor du för långt ifrån någon av dessa mottagningar så kan du också vända dig till närmaste Ungdomsmottagning och få en tid hos kuratorn där. Ett annat alternativ är att du går till skolkuratorn (om du fortfarande går i skolan), eller att du vänder dig till öppenvårdspsykiatrin (barn-, och ungdom om du är under 18 år).

Det viktigaste är inte vem du går till, utan ATT du söker hjälp. För den här typen av problem har en tendens att växa sig större när man går ensam med sina tankar. Och jag vet av erfarenhet att många i din situation med rätt hjälp finner en bra framtid utan skam. Så, ge inte upp, utan sök hjälp och ge dig chansen att finna det livet du förtjänar att ha. För du har inget att skämmas för. Låt aldrig någon få dig att tro det!

Visningar : 431